HOR RTS-A ODUŠEVIO NEGOTINSKU PUBLIKU

Izvođenje Koncerta za hor Alfreda Šnitkea pretposlednje festivalske večeri Hora Radio televizije Srbije pod vođstvom Bojana Suđića, oduševilo je negotinsku publiku koja je višeminutnim apaluzom ispratila sinoćni nastup. Ruski kompozitor, nemačko-jevrejskog porekla jedna je od najznačajnijih stvaralačkih ličnosti druge polovine prošlog veka.

„ Šnitke predstavlja rubni kamen jednog novog izraza u horskom stvaralaštvu. Zahtevi koji su tu dati nisu prevaziđeni do dan danas. Mislim da su stremljenja savremenih kompozitora na tragu Šnitkea koji u svom delu sažima sve ono što je bilo bivše, ali na jedan moderan način koji podrazumeva neverovatno vladanje harmonijom, melodikom i duhovnošći. Ovo je delo koje kod horskog pevača na svakoj probi izaziva sve veće oduševljenje i sve veće poniranje, jer zaista nije delo za prvo slušanje, za dopadanje na prvu loptu kako bi to rekli. To je delo koje izaziva duboka razmišljanja, delo koje tera na preispitivanje samih sebe, delo koje prosto zahteva u nama sve ono što najbolje što imamo u sebi, ne samo kako bi ga izveli već i čuli.“ izjavio je maesto Suđić.

Koncert za hor jedno je od remek dela horske muzike XX veka koje donosi osvrt na jednistvenu tradiciju vokalnih koncerata u pravoslavnoj muzici a koje je premijerno i maestralno izveo Hor RTS-a.

„Smatram da su Mokranjčevi dani u Negotinu, pravo mesto za izvođenje ovog dela jer mi nemamo značajniji horski festival od Mokranjčevih dana, i pre svega nemamo mesto gde se tako domaćinski osećamo, kao u Negotinu, jer mi smo svi vezani za Negotin, za Mokranjčeve dane. Mislim da je hor u samim temeljima ovih svečanosti i meni je lično puno srce kada prošetam Negotinom i kada vidim sa koliko oduševljenja ljudi, obični prolaznici, trgovci, policajci se javljaju, prepoznajući mene i članove hora. Ono što radimo i ono što smo izveli večeras znači da je misija da Negotin živi u Mokranjčevom duhu ispunjena i da jesamo obaveza da taj duh nastavi da živi i dalje“ rekao je dirigent Bojan Suđić čiju energiju negotinska publika poštuje i obilno nagrađuje prilikom svakog nastupa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *