GUDAČI I VEČE KOMPOZITORA DEJANA DESPIĆA

Kompozicije akademika , kompozitora, teoretičara i pedagoga, Dejana Despića, koje krase jasnoća forme, vedrina i spontanost u sinoćnjem večernjem programu festivala Mokranjčevi dani izveo je Kamerni ansambl „13 gudača“. Programu je prisustvovao i Dejan Savić, savetnik za kulturu Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije.

„Za profesora Despića gajim posebne emocije. Njegovu muziku sviram od mladih dana, prošao sam puno komada i radio sa studentima puno njegovih kompozicija. Jedna od njegovih kompozicija koju je Vuk svirao „Tri meditacije“ deo su mog doktorskog projekta kao izdvojena po mom ličnom ukusu jedna je od najlepših kompozicija domaćih autora koja je napisana za viončelo i orkestar. Srećan sam posle koncertaOrkestar je divno svirao imali smo maksimalni fokus sve vreme i publčika je reagovala na pravi način. Imao sam taj utisak da komuniciramo sa njima putem muzike . Mislim da smo prikazali da svaka od kompozicija koje su bile na programu imala svoju drugačiju priču i mislim da je svaka od tih kompozicija crpela inspiraciju iz različitih epoha.“ izjavio je Srđan Sretenović, osnivač i umetnički direktor ansambla.

Kamerni ansambl 13 gudača pod vođstvom Srđana Sretenovića izveo je dijaloge za solo violončelo Lupus in fabula, Počasnicu Stevanu Mokranjcu za gudački orkestar, op.132a, Koštaninu pesmu za violinu i gudački orkestar, op.128a, Tri meditacije za violončelo i gudački orkestar op.99, Concerto sereno za flautu i gudački orkestar, op.110 i Serenadu za gudače, op. 204.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.