DANAS MLADI SUTRA LIDERI: U SIKOLU ODRŽANI 20. ČUČUK STANINI DANI

U ponedeljak 8. avgusta u Sikolu su, u organizaciji KUD „Čučuk Stana“ i MZ Sikole, održani 20. Čučuk Stanini dani. Ovogodišnja manifestacija koja održana posle dvogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa, okupila je brojna kulturno-umetnička društva, KUD „Branko Olar“ iz Slatine, KUD „Sloga“ iz Vražogrnca, GKUD „Velimir Markičević“ iz Majdanpeka, KUD „Izvor Lovci“ iz Lovca kod Jagodine, KUD „Vrelo Šarkamen“ iz Šarkamena, KUD „Radislav Nikčević“ iz Miloševa kod Jagodine, KUD „Leskovo“ iz Leskova i domaćini KUD“Čučuk Stana“.

„Dragi čuvari narodne tradicije, ponosni smo na vašu istrajnost u negovanju narodnih običaja, a posebno na naše Sikoljane koji predano neguju sećanje na heroinu, malu Stanu, primer hrabre i odane žene krajinskog junaka Hajduk Veljka, ravne po junaštvu, vernog saputnika u životu i najtežim trenucima. 209. godišnjicu pogibije čuvenog vojvode obeležićemo za nekoliko dana, tačnije u četvrtak 11. avgusta. Naša dužnost i obaveza je da mlade naučimo koliko je hrabrosti, junaštva i ljubavi prema domovini utkano u našu istoriju. Nikada ne smemo zaboraviti naše pretke i njihovo čojstvo!“ rekao je u pozdravnoj reči Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin.

Pored učešća u kulturno-umetničkom programu gosti ali i domaćini okušali su se u sportskim nadmetanjima, takmičenju u predenju vune i izboru najbolje pastirice. Za najlepšu pastiricu izabrana je Anđela Antić iz Sikola, prvu pratilju Suzana Krpetić iz Sumrakovca i za drugu pratilju Sofija Đurić iz Šarkamena. Pokrovitelj manifestacije je Opština Negotin a organizaciju događaja pomogli su brojni sponzori.

 

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *