ČUČUK STANA U MUZEJU HAJDUK VELJKA

U organizaciji Muzeja Krajine na letnjoj pozornici sceni u Muzeju posvećenog legendarnom junaku hajduk Veljku Petroviću, sinoć je odigrana monodrama zaječarskog teatra “Čučuk Stana-Srpkinja i Grkinja”, autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović. Program je naišao veliko interesovanje publike koja je oduševljeno pratila nadahnuto izvođenje čuvene Čučuk Stane.

Foto: Muzej Krajine

Ivice Trajković, direktor Muzeja Krajine u Negotinu, istakao je odličnu saradnju sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, zahvaljujući kojoj je negotinska publika bila je u prilici da pogleda predstavu „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja“.

„O značaju gostovanja ove predstave najviše govori interesovanje publike, koja je došla na predstavu u velikom broju i sa pažnjom pratila monodramu. Iz ugla Muzeja Krajine, kao ustanove koja se stara o nasleđu vezanom za Hajduk Veljka, realizovani program je od velikog značaja. Čučuk Stana je i sama bila veliki junak, a ipak je u kolektivnom sećanju zapostavljena u odnosu na krajinskog vojvodu. Pozorišnom predstavom u tumačenju maestralne Nataše Petrović, ta nepravda se donekle ispravlja. Aplauz na kraju ove sjajne monodrame zaječarskog pozorišta, bio je i specifičan odnos prema fascinantnoj ličnosti Čučuk Stane, čiji se grob ne zna, iako je sahranjena u Atini, kao i pohvala gostujućem pozorištu što je ovu monodramu postavilo na svoj repertoar“, poručio je Trajković.

Monodrama “Čučuk Stana-Srpkinja i Grkinja” deo je manifestacije „Negotinsko leto 2022“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *