RIZNICA NA ISTOKU – Manastir Vratna

Manastir Vratna osvaja lepotom, pleni energijom

Ko god da je ovde došao nije ostao ravnodušan.

Manastir Vratna, pravoslavni manastir iz 14. veka nalazi se u selu Vratna u Negotinu. Leži sakriven između visokih stena, Vidljiv je tek kada mu se priđe sa istočne strane na oko dve stotine metara. Manastir je dobio ime po ogromnim, do trideset metara visokim, vratima ili kapijama isklesanim u stenama korita reke.

Ovo mesto je iz godine u godinu sve privlačnije turistima. Ove godine posebno je bilo interesantno i Negotincima. U okviru Negotinskog leta Turistička organizacija opštine Negotin organizovala je izlet do Vratnjanskih kapija i samog Manastira.

Prema njihovim rečima poseta ovom mestu je za pamćenje. Manastir Vratna je zaista mesto mira, molitve i blagodati.

,,Čovek se ovde oseća smireno, nađe snagu da ide dalje, nađe u današnje vreme tako potreban mir“, kaže Milina Pavlović iz Kragujevca. Lepota u oku i lepota u duši. Odavde nosim najlepše fotografije koje sam snimio ovog leta, dodao je jedan mladić koji se trudio da sve fotografiše.

,, Nadam se da će se na mojim fatografijama i snimcima osetiti duša ovog mesta, dodaje“.

Sa sigurnošću se može reći da je manastir postojao krajem 14. veka. Kao osnivač, pominje se u predanju Sveti Nikodim Tismanski – Nikodim Grčić, rođak i duhovnik Svetog kneza Lazara.

Smatra se da je Nikodim u steni iznad manastira podigao isposnicu sagrađenu od kamena i opeke. Do danas je sačuvan njen manji deo. Predstavlja veliki izazov za posetioce, ali se do nje teško stiže.

Najhrabriji su iskusni planinari. Kažu da do isposnice stižu samo najiskusniji u dobroj kondiciji i sa dobrom planinarskom opremom.

,, Do isposnice se stiže sa leve strane toka reke Vratne. Isposnica Sv. Nikodima se nalazi iznad druge kapije. Do nje se penje obeleženom, ali zahtevnom i strmom stazom. Staza je pokrivena sitnim oštrim kamenjem koje se odronilo od stena, po kome se teško hoda , a i klizavo je. Penjanje podrazumeva kondiciju i iskustvo i zahteva dobru obuću. Od koristi su i planinarski štapovi. Retko ko uspe do gore da se popne“, potvrđuju planinari.

,, Nadam se da će se na mojim fatografijama i snimcima osetiti duša ovog mesta“, kaže zadovoljno jedna devojka iz Paraćina.

 

 

Ovaj medijski sadrzaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *