Danas je crveno slovo: Vernici slave Mitrovdan

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija.

U narodu je ovaj praznik poznatiji kao Mitrovdan, a posvećen je antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom, a 8. novembar se spominje i kao hajdučki rastanak, ali i doba godine kada počinje zima. U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Sveti Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna, a predstavljen je na freskama srednjevekovnih manastira u redu svetih ratnika koji su propovedali i borili se za hrišćansku veru.

U srpskom narodu postoji verovanje da uoči Mitrovdana i Đurđevdana svako treba da bude kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje, taj će cele godine noćivati po tuđim kućama. Takođe, postoji i običaj kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

 

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: knjazevackahronika.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *