RIZNICA NA ISTOKU – U NEGOTINU OTVORENI 55. MOKRANJČEVI DANI

Intoniranjem himne Republike Srbije, podizanjem festivalske zastave uz zvuke fanfara u dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u Negotinu su otvoreni 55. „Mokranjčevi dani“.

U slavu najznačajnijeg kompozitora srpske umetničke muzike brojne ѕvanice, poštovaoci njegovog stvaralaštva i njegovi sugrađani prisustvovali su ceremoiniji otvaranja festivala koji se po 55 put održava u njegovom rodnom gradu. Tradicionalno su, na spomen bistu Stevana Stojanovića Mokranjca ,cveće položile brojne delegacije predvođene pokroviteljima Festivala, lokalnom samoupravom i Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.

Srdačnu dobrodošlicu gostima, prijateljima festivala i svojim sugrađanima uputio je u ime domaćina Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

„I ove godine, dočekaćemo brojne umetnike, muzikologe, ljubitelje umetničke muzike, posebno Mokranjčevog stvaralaštva i sve one koji svojim prisustvom žele da se oduže našem sugrađaninu na svemu što je učinio za srpsku muziku i svoj grad, koji s ponosom nosi epitet srpskog muzičkog grada. Činjenica da će nasleđe Stevana Mokranjca nadživeti i sve nas koji se nalazimo ispred rodne kuće najpoznatijeg srpskog kompozitora čija se dela izvode širom sveta, govori o veličini njegovog talenta, očuvanja narodnih melodija pretočenih u posebne rukoveti, stvaranja veličanstvenih melodija i dela, koji će retko ko sa ovih prostora dostići. I zato s ponosom kažemo da je Negotin srpska prestonica muzike, da smo počastvovani što je Stevan Stojanović Mokranjac učinio ovo parče zemlje svetim mestom muzičkog univerzuma iz kojeg su potekle melodije koje su se nastanile širom meridijana.“ istakao je Veličković i zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja na kontinuiranoj podršci festivalu kao i drugim veoma značajanim projektima iz oblasti kulture kaoi i prijateljima festivala i medijskim pokroviteljima.

Ovogodišnji besednik na otvaranju svečanosti bila je primadona Radmila Smiljanić.

„Ukazali ste mi i veliku čast i poverenje, da vam se obratim sa nekoliko reči i time otvorim ovaj već tradicionalni i značajni Festival veoma dragocen za nas, jer je jedan od retkih koji održava plemenitu nameru očuvanja našeg narodnog autentičnog melosa koju je Stevan Stojanović Mokranjac sa mnogo posvećenja sakupio, obradio i sačuvao od zaborava. O zaista sjajnom Mokranjcu je baš na ovom lepom mestu toliko toga rečeno i to od strane daleko stručnijih persona od mene, pa mislim da je sasvim suvišno detaljnije se baviti njegovim likom i delom. Ovde smo imali i imaćemo još mnogo prilika da uživamo u njegovim sjajnim delima – rukovetima, liturgiji i sveukupnom opusu. Prema tome, bolje je da to što bismo o njemu pričali prepustimo muzici. Ona je rečitija i blagougodnija za slušanje. Dozvolite mi da vam ovom prilikom ispričam svoja lična iskustva sa interpretiranjem kompozicija Stevana Mokranjca. Već sa samim polaskom u školu otkrili su moj talenat za pevanjem i odmah me ”strpali” u školski hor i to naravno ovako krupnu, smestili me u poslednji red – da se manje vidim, a i čujem jer sam bila grlata i štrčala mimo ostalih. Ništa to meni nije smetalo da ne uživam u njegovim rukovetima. Uživala sam jedva čekajući probe hora. Odmah me je osvojila pesma ”Pušči me”, iako nije pisana u sopranskoj lagi. Zato je tu bila ”Biljana platno beleše”, divna pesma gde sam mogla da se raspevam, ali i tu malo žalila što na visinama nisam mogla da pustim ceo glas, stalno su me sputavali. Divim se Hajduk Veljku i iznad svih Mokranjcu i molim Boga da ovaj festival još dugo živi i ponovo zablista punim sjajem kada konačno pobedimo kovid. Izražavam svoje divljenje organizaciji ovog festivala u nenormalnim uslovima, a divim se i učesnicima horova koji su skupili hrabrost da dođu, kao i njihovim dirigentima. Divim se i publici, poštovaocima dela velikog Mokranjca, kojim se zahvalni ponosimo.“ Poručila je u svojoj besedi primadona Radmila Smiljanić.

55. Festival posvećen našem najpoznatijem kompozitoru Stevanu St. Mokranjcu otvorila je Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja za sektor kulturnog nasleđa i digitalizacije.

„Poluvekovno trajanje „Mokranjčevih dana“ je izuzetan podvig jer prevazilazi jedan ljudski radni vek, i podrazumeva prenos nasledstva s jedne na drugu generaciju. I kao što se individua razvija, tako se i ovaj festival vremenom razvijao i menjao u skladu sa ljudima koji su ga vodili i vremenom u kojem se održavao. „Mokranjčevi dani“, muzički i kulturni festival od najvišeg značaja za srpsku kulturu zauzima izuzetno važno mesto u godišnjem kalendaru kulturnih dešavanja u Srbiji. Ministarstvo kulture i informisanja na svaki način podržava institucije i događaje koji doprinose kulturnom razvitku naše države i našeg naroda, koji premošćuje razlike i povezuje različite kulture i događaje, i promoviše prave i proverene vrednosti. „Mokranjčevi dani“ čuvaju sećanje na velikana srpske muzike i povezuje tradicionalne i savremeno srpsko stvaralaštvo od značaja za srpsku kulturu.“ istakla je Danijela Vanušić, pomoćnik ministra.

Već po tradiciji plaketu Mokranjčevih dana ovogodišnjem besedniku uručila je Jovanka Stefanović Stanojević, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“, a u ime Ministarstva kulture i informisanja plaketu Mokranjčevih dana Vladimir Veličkovvć, predsednik Opštine Negotin, plaketu 55. „Mokranjčevih dana“ uručio je Danijeli Vanušić, pomoćnici ministra kulture i informisanja za sektor kulturnog nasleđa i digitalizacije.

Svečanost otvaranja dana posvećenih Mokranjcu završena je maestralnim izvođenjem Šeste rukoveti, negotinskih i Hora „Sv. Stefan Dečankski“ iz Novog Sada, pod dirigentskim vođstvom Tamare Adamov Petijević.

 

 

Ovaj medijski sadrzaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Izvor: MB Portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *