„Dan pešačenja“ u subotu 11. septembra i „Sokobanja hoda“

Planinarski klub „Ozren“ u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije u subotu 11. septembra  organizuje planinarsku akciju ,,Dan pešačenja” pod sloganom „Korak bliže zdravlju“. Dan pešačenja je sportsko rekreativna manifestacija koju organizuju planinarski klubovi širom čitave  Srbije. Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Članovi PK „Ozren“ pozivaju sve meštane i turiste da im se pridruže i učestvuju u ovoj lepoj akciji u što većem broju. Cilj je da to bude masovna pešačka akcija za neplaninare ( stanovnike Sokobanje i okoline, sve zainteresovane goste i turiste, sa posebnim naglaskom na školsku omladinu, članove radnih i sportskih organizacija, ali i svih ostalih zainteresovanih pojedinaca …).

Okupljanje je u 9 časova ipred amama u centru Sokobanje a učesnici će moći da biraju između dve kružne staze koje su pripremljene za ovaj dan.

Staza 1.Mala staza – „Popovica“ (laka staza; dužina staze 5,30 km.; visinska razlika 90 m.; vreme pešačenja 3 sata). Kreće se se u 9:45 ispred amama i dalje se ide prema parku Banjici park Banjica,zatim do  plaže  Župan na reci Moravici, vidikovca mala Popovica, do Popovica,nazad do  parka Banjica i centralnog  gradskog trga.

Staza 2. Velika staza – „Lepterija-Sokograd“ predstavlja laku do srednje tešku stazu,  dužine  7,80 km.; visinska razlika 420 m, vreme pešačenja četiri sata. polazi se takože ispred amama ali u 9:30, zatim se pešači do Lepterije,  Babarogine pećine, vidikovca Golemi kamen i vidikovca Šiljati kamen, do Sokograda sa istočne strane pa nazad do Lepterije, male popovice, Župan plaže i do centra Sokobanje.

Staze su pristupačne, uređene, obeležene (markirane crveno belim krugovima), sa ugrađenim putokazima i ostaće kao trajno sportsko-rekreativno dobro Sokobanje u sklopu mreže pešačkih, turističkih i planinarskih staza.

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: SOKO PRES

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *