Međunarodni dan mladih biće obeležen i u Zaječaru

Kancelarija za mlade grada Zaječara će nizom aktivnosti 12. avgusta obležiti Međunarodni dan mladih.

Ovaj dan je prilika da se ukaže na probleme mladih, na njihov neizmerni značaj u društvu, ali i šansa da se oni sami organizuju i skrenu pažnju javnosti o svom položaju.

Ove godine slogan je „Zdravlje na prvom mestu“.

Naime, u četvrtak na Popovoj plaži od 19 h, svi zainteresovani građani će moći da posete štandove sa različitim sadržajima, a koji se odnose na zdravlje celokupnog stanovništva. Na štandu za fizičko zdravlje mladi će moći da se informišu o značaju vakcinacije, preventivnih pregleda, zdrave ishrane i značaju fizičke aktivnosti. U okviru ovog štanda, održaće se dve radionice, besplatan čas aerobika sa Natašom Srećković, sa početkom u 19:30 h , kao i promo čas funkcionalnog treninga sa Ivanom Nanićem. U okviru ovog štanda, deliće se besplatni vaučeri za teretanu i voće.

Na štandu za mentalno zdravlje, održaće se radionica „Komunikacija i jačanje samopouzdanja“, gde će mladi moći da saznaju zbog čega je važno da se njihov glas čuje, kako sam način komunikacije utiče na tok razgovora, koliko je važno slušati i „čuti“ sagovornika. Ovom prilikom promovisaće se rad onlajn savetovališta i deliće se eko cegeri i blokčići.

Štand za socijalno (javno zdravlje) imaće maskotu – „Cigarka“, koja će u zamenu za neiskorišćenu cigaretu, ponuditi jabuku. Mladi će ovde moći da čuju nešto više o zdravim stilovima života, zbog čega je važno udruživanje u formalne ili neformalne zajednice, kako postati volonter/ka i zašto je volonterizam važan. Na ovom štandu održaće se radionica – kviz „Čik pogodi“ o psihoaktivnim supstancama.

Međunarodni dan mladih prvi put je obeležen 2000. godine u cilju podizanja svesti o neizvesnom položaju mladih širom sveta.

 

 

Izvor: zajecar.info

Foto: zajecar.info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *