Brojnim aktivnostima obeležen Dan Podvisa

Dan rudara, 6. avgust, u nekada rudarskom selu Podvis, obeležava se zabavnim i sportskim aktivnostima, kao Dan mesne zajednice.

Šesti avgust, Dan rudara obeležava se u znak sećanja na dan kada su 1903. godine senjski rudari počeli štrajk zbog loših uslova rada. Poslednjih godina se u Podvisu ovaj datum obeležava se brojnim aktivnostima, kao Dan mesne zajednice.

Rudnik je nekadabio pokretač opštine Knjaževac. Zatvaranjem rudnika, sve je krenulo dugim putem. Sada selo ima firme koje održavaju Podvis na solidnom nivou. Pre svega, tu je SCS plus koji odlično radi i sarađuje sa meštanima Podvisa, zapošljava mlade ljude.

I ovog avgusta, na današnji dan, selo sa oko 260 stanovnika oživi, kao u vreme kada je Podvis bio centar kulturnog života knjaževačke opštine, kazao je pozdravljajući prisutne Saša Kostić, predsednik Saveta MZ Podvis.

Opština Knjaževac spremna je da podrži sve kvalitetne ideje mesnih zajednica, u nadi da će ih s vremenom biti sve više, jer će to biti znak da se život vraća u naša sela, rekao je, Mišel Nikolić, pomoćnik predsednika opštine.

Šesti avgust je Dan rudara, koji se, u organizaciji MZ svake godine organizuje kao dan MZ, uz maksimalnu podršku lokalne samouprave. Nadamo se da će ovakve manifestacije biti sve brojnije, da zažive sela, jer bez toga nema opstanka knjaževačke opštine, rekla je Ljiljana Mihajlović, odbornik u SO Knjaževac i organizator manifestacije.

Kulturno-umetnički program za ovu priliku priredila je Mesna zajednica Podvis u saradnji sa Udruženjem “Izvor“. Učesnici su bili Folklorni ansambl „Kolo iz Doma kulture, orkestar „Nikad nije kasno“ pod upravom Žike Lazarevića. Na izožbenim štandovima, kao i svake godine, Udruženja „MS-a“ i „Izvora“ našli su se ručni radovi vrednih članica.

Za ovu pruliku postavljene su i dve izložbe, jedna pod nazivom „Senke“ na kojoj su prikazane fotografije svetskih legendi fudbala i druga izložba skulptura u drvetu autora Radeta Dimitrijevića.

Večeras se održava takmičenje u streljaštvu, potom od 18 časova utakmica starih rivala ekipe Midžora iz Kalne i Prorudara iz Podvisa, a na samom kraju večeri biće upriličen program za mlade.

 

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: knjazevackahronika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *