REVITALIZACIJA HE „ĐERDAP“ I i II VAŽNA ZA NAŠ ENERGETSKI SISTEM

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom predstavništva kompanije „Silovije mašini“ u Srbiji Mihajilom Cvetkovim o realizaciji projekta revitalizacije hidroagregata u Hidroelektrani „Đerdap 1“.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, bilo je reči i o potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici.

Mihajlović je ukazala na to da pomenuta kompanija realizuje važne aktivnosti za „Elektroprivredu Srbije“, samim tim i za našu državu, uz uverenje da se saradnja može nastaviti i na novim projektima.

Projekat revitalizacije HE „Đerdap I“ ulazi u završnu fazu, revitalizacija „Đerdapa II“ nam je, takođe, veoma važna, i kao resorno ministarstvo tu smo da pomognemo i ispratimo sve aktivnosti, poručila je ona.

Potpredsednica Vlade je predočila da se priprema i knjiga projekata jer će u energetici biti mnogo ulaganja, tako da nam je u interesu priliv novih investicija u ovom sektoru.

Cvetkov je podsetio na to da je „Silovije mašini“ prisutna na ovim prostorima još iz vremena Jugoslavije i da se dosta opreme koju su proizveli nalazi u „Đerdapu“ I i II, kao i „Kostolcu“.

Ova kompanija je, kako je ukazao, trenutno najveća u Rusiji kada je reč o proizvodnji energetske opreme – turbina, transformatora, kotlova, odnosno svega što je potrebno za jednu termo i hidroelektranu.

Revitalizacija „Đerdapa I“ je zahtevna i zaslužuje veliku pažnju. Stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu stiže oprema. Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju „Đerdapa II“, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna, poručio je Cvetkov.

 

 

 

Ruska kompanija izrazila je zainteresovanost i za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na TENT-u.

 

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije

Foto: EPS

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *