PREVENTIVNE MERE ZBOG VISOKIH TEMPERATURA

Opštinski štab za vanredne situacije je na osnovu prognoze vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 17. do 23. juna i upozorenja za područje cele Republike Srbije na opasnost – topli talas, koji je karakterisan visokim temperaturama, od 30 do 36 stepeni, a lokalno i toplije i do 40 stepeni, pri čemu se u velikim gradovima očekuju i tropske noći, izdato upozorenje o preventimnim i operativnim merama.
S obzirom da su u pitanju ekstremno opasni vremenski uslovi, naročito ako traju nekoliko uzastopnih dana, ugroženi su životi životinja i ljudi (posebno hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate), a mogu se očekivati i ozbiljni problemi u snabdevanju električnom energijom i problemi u saobraćaju. Ovo su ekstremno povoljni vremenski uslovi za šumske i druge požare, poručuju iz Opštinskog štaba Negotin.

Sve navedeno ukazuje na potrebu spremnosti svih subjekata koje treba angažovati u cilju smanjenja rizika od oopasnosti toplotnog talasa i posledica koje može prouzrokovati i obezbediti njihovo reagovanje, tako što ćete preduzeti sledeće:

1.      Nadležne komunalne službe koje raspolažu odgovarajućim kapacitetima za distribuciju vode za piće da u datom periodu izvrše raspoređivanje istih po teritoriji JLS i omoguće dostupnost vode za piće i osvežavanje mogućem najugroženijem stanovništvu.
2.      Da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji omogući dostava odgovarajuće flaširane vode preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta.
3.      U saradnji sa lokalnim domom zdravlja da se  postave punktovi za pružanje prve medicinske pomoći na najprometnijim lokacijama na teritoriji JLS.

4.      Pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom prostoru.

 

Mole se građani da ne pale vatru na otvorenom prostoru i u blizini šuma zbog izazivanja požara većih razmera. Sve primećene pojave što se tiče vanrednih događaja koje su uzrokovane ekstremno visokim temperaturama  prijaviti na kontakt telefon 019/544-000, Situacionom centru za obaveštavanje Negotin i vatrogasno-spasilačkom odeljenju 193.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *