MONODRAMA „JA ĆU TEBI LJUBA BITI“ U TODORČETOVOM KONAKU

Pred publikom koja je ispunila dvorište Todorčetovog konaka, na letnjoj sceni Muzjea Hajduk Veljka sinoć je u okviru obeležavanja 109. godišnjice od smrti istaknutog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, igrana je monodrama pod nazivom „Ja ću tebi ljuba biti“ autorke Sanje Radosavljević, kustosa pedagoga.
FOTO: MUZEJ KRAJINE NEGOTIN
 Monodrama posvećena slavnom srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu ima za cilj afirmaciju tradicije, kulture i muzičkog obrazovanja, kao i negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture. Svojim značajem, ona prevazilazi lokalne granice i svrstava se u onu vrstu programa s kojima bi trabalo da bude upoznata i javnost drugih gradova i regiona. Monodrama „Ja ću tebi ljuba biti“ koju kroz lik Marije Mice Mokranjac koji tumači beogradska glumica Ljiljana Jakišić otkriva odnos dvoje supružnika, upoznaje nas sa životom i delom Stevana Mokranjca, kao i sa znamenitim ličnostima epohe i podseća na vanvremenske kompozicije Stevana Mokranjca. Okosnicu monodrame čine pisma i razglednice koje se čuvaju u zbirci Stevana Mokranjca u Muzeju Krajine.
Ova monodrama spada u specifičnu vrstu pozorišta, muzejski teatar, i igrana je u više gradova, a u okviru obeležavanja 109 godina od smrti kompozitora povezaće tri grada u kojima će biti igrana. Pored Negotina danas će u monodrami i Ljiljaninoj glumi uživati Zaječarci a sutra Kladovljani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *