NEGOTINSKE PRIČE: KNEZ MILOŠ I OSLOBOĐANJE ISTOČNIH KRAJEVA SRBIJE

Istorijski arhiv Negotin sinoć je u promotivnoj sali negotinske biblioteke u okviru Majskih svečanosti 2023, priredio je predavanje o oslobađanju istočnih krajeva Srbije od Turaka. Predavanje je priređeno u okviru obeležavanja 190 godina oslobađanja Negotina i Krajine. Gost Negotina bio je istaknuti istoričar prof. dr Radoš Ljušić.

-U prvom delu predavanja govorio sam o ideji oslobođanja takozvanih šest nahija, odnosno istočnog, južnog i zapadnog dela Srbije od 1831-1833. godine, a u drugom delu nešto više o knezu Milošu za vreme čije vladavine je došlo do oslobođenja ovih krajeva i prisajedinjenju kneževini Srbiji. Dosta je dobro obrađena istorija istočne Srbije u prvoj polovini 19. veka time se posebno bavio akademik Vladimir Stojančević, ali ja sam u svojoj knjizi obradio celinu Miloševe vladavine i pokušao da napravim potpunu biografiju nesumljivo našeg najznačajnijeg vladara. Ono što je najbitnije za njegovu vladavinu da je je on završio proces stvaranja novovekovne srpske države i otuda sam i dao u knjizi podnaslov državnotvorni vladar- rekao je Ljušić.

Sinoćnjim programom zaokružene su aktivnosti negotinskog Istorijskog arhiva u okviru Majskih vsčanosti. Ova ustanova je tokom maja promovisala i tri knjige: monografije sela Vidrovac i FK Hajduk Veljko i drugo izdanje knjige „Diplomatski spisi Branka Lazarevića“ Miladina Miloševića, istakao je direktor Arhiva Nenad Vojinović.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *