NEGOTINSKE PRIČE: TRKULJIN VANVREMENSKI TRAG U NEGOTINU

Putniku namerniku koji se odluči da svoje slobodno vreme potroši u obilasku Negotina i krajine, pored bogatih prirodnih lepota, fenomenalnog vina, arheoloških lokaliteta, blizine Dunava, verskog, biciklističkog, vinskog, seoskog turizma, pivnica, pitomi gradić na istoku Srbije nudi i bogato kulturno nasleđe koje brižno neguje decenijama.

Našu pažnju privukao je Legat Radislava Raše Trkulje, slikara, osobenjaka, čoveka koji je, iako rođen u Kladovu, uvek govorio da se oseća Negotincem. U Negotinu je umetnik proveo svoje gimnazijske dane, slikajući pretežno akvarele, pod budnim okom profesora i slikara Dušana Stefanovića a i svoju prvu samostalnu izložbu priredio u u gradu Mokranjca, Veljka Petrovića i čudesnog vina. Možda su to neki od razloga zašto je Negotin i dobio tu čast da čuva njegova dela smeštena u legatu koji se nalazi u dvorištvu rodne kuće čuvenog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Umetnik koji je dobio brojne domaće i međunarodne nagrade, svojim stvaralaštvom obeležio je srpsko slikarstvo druge polovine dvadesetog veka, poklonio je Negotincima 2005. godine dvadeset svojih slika.

„ … Što to moje slike vezuje za ovo vreme? Tačan odgovor ne znam. Osećam da sam duhom i dušom povezan sa okolinom , da sam deo nje. U mojoj viziji ta okolina, ta geografija, ta želja za vazduhom i suncem, za strelom prema suncu u nekim budućim vremenima, živeće i dalje u kosmičkoj tišini prostora. Kada postanem deo te tišine, možda će ostati neki moj trag, neki znak iz ovih vremena“ objavljeno je u katalogu slika, vanvremenskog zaveštanja Raše Trkulje.

Legat Radislava Trukulje smešten je u manjem objektu koji sadrži tri odvojena prostora, pa u skladu sa ambijentom čitavog kompleksa stvara utisak intimne atmosfere. Umetnička dela sadržana u legatu dostupna su javnosti, a u vreme trajanja festivala Mokranjčevi dani, mnogobrojna publika ima mogućnost da se bliže upozna sa delima jednog od značajnih srpskih slikara.

Radislav Raša Trkulja je diplomirao 1963. godine, na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Đorđa Andrejevića – Kuna, a postiplomske studije je završio 1965. godine u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, u Zagrebu .

Radislav Trkulja je bio član ULUS-a od 1964.godine, od 1968. godine član Srpskog umetničkog društva „Lada“. Trkulja je osnovao Galeriju PENA u Đerdapu 1975. godine sa stalnom postavkom svojih dela, a jedan je i od osnivača Umetničkog udruženja Krajinski krug u Negotinu . Obavljao je i funkciju direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu u periodu od 1993. do 2001. godine.

Svoju prvu izložbu organizovao je u Negotinu davne 1957. godine a izlagao je na više od 70 samostalnih i preko 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i Njegove slike nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama i stalnim postavkama i fondovima svetskih muzeja.
Slikar Radislav Raša Trkulja preminuo je u79. godini u Ilandži gde je i sahranjen 2016. godine.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *