SELO MOJE – Organska hrana – put do zdravlja

Zahtev za organski proizvedenom hranom je u konstantnom porastu kao reakcija na saznanje o negativnim efektima ustaljenih načina proizvodnje. Podaci o štetnosti pesticida i činjenica da veštačka đubriva mogu sadržati radioaktivne materije pospešili su nov način proizvodnje kojim se izbegavaju ove opasnosti.
Organska proizvodnja bez upotrebe insekticida, pesticida, fungicida i veštačkih đubriva, regulatora rasta, hormona, antibiotika i genetski modifikovanih organizama predstavlja ultimativni izbor svake nacije koja vodi računa o sopstvenom zdravlju.

 

 

Za razliku od konvencionalne, organska proizvodnja zasniva se na biološkoj ravnoteži sistema zemljište-biljka-životinja-čovek. Samim tim, čuva se zdravlje ljudi i ostalog živog sveta, agro-ekološki sistem i prirodni ciklusi u prirodi. Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivrede koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korišćenja prirodnih resursa, upotrebe obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine. Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetičkih sredstava.

Organska proizvodnja u Srbiji je sve popularnija i ekonomski značajnija, a zahvaljujući potencijalima koji se pre svega ogledaju u usitnjenom posedu i zemljištu koje nije kontaminirano štetnim materijama, ovaj vid poljoprivrede može značajno doprineti razvoju ruralnih područja, a time i poljoprivrede uopšte.

Proizvođači koji žele da se bave organskom proizvodnjom trebalo li bi pre svega da se upoznaju sa Zakonom o organskoj proizvodnji, Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje .

 

 

Sledeći korak je prijava parcela za organsku proizvodnju sertifikacionoj kući, koja se može poslati na više adresa kako bi izabrali najpovoljniju sertifikacionu kuću. Dakle, sertifikaciona kuća će Vam poslati odgovor i ponudu za sertifikaciju. Potom sledi sklapanje ugovora sa sertifikacionom kućom i njihova prva kontrola. Savet je da se ugovor potpiše i prva kontrola obavi pre ubiranja proizvoda u tekućoj godini kako se ne bi gubila 1god. konverzije,ako se radi o već postojećoj konvencionalnoj proizvodnji.Ovo se pre svega odnosi na višegodišnje zasade. Period konverzije počinje od dana zaključenja ugovora sa sertifikacionom kućom od kada počinju da se primenjuju metode organske biljne proizvodnje. Konverzija je ustvari period prilagođavanja i prelaska parcela i proizvođača iz konvencionalne proizvodnje u organsku.

Konverzija za ratarske kulture traje 2, a za voćarske 3 godine, ukoliko inspektor sertifikacione kuće ne odredi drugačije. Na jednom gazdinstvu može istovremeno da se primenjuje i konvencionalna proizvodnja ali ne iste biljne vrste koja se uzgaja u organskoj proizvodnji već onih vrsta ili sorata koje se međusobno lako razlikuju. U tom slučaju proizvodi koji se koriste ili su dobijeni u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji moraju biti strogo razdvojeni i mora se voditi posebna evidencija – knjiga polja za organsku i konvencionalnu proizvodnju. Zakon, pravilnik, spisak akreditovanih sertifikacionih kuća, uredbe o podsticajima za organsku proizvodnju, i druge informacije mogu se naći na sajtu Ministarstva Poljoprivrede, Šumarstva i Vodoprivrede Republike Srbije.

 

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Knjaževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *