DESETOGODIŠNJICA RADA KOMPANIJE ELIKSIR PRAHOVO

Privredno društvo Eliksir Prahovo nastavši na temeljima nekadašnjeg krajinskog giganta Industrije hemijskih proizvoda Prahovo, danas obeležava deceniju uspešnog poslovanja komanije koja je ulaganjem  u proizvodnju i  uspešnom poslovnom politikom postala lider u proizvodnji mineralnih đubriva u regionu.

„Impozantni rezultati koje smo postigli u predhodnih 10 godina, u stvari predstavljaju samo bazu za dalji razvoj Eliksir Prahovo,  koja će se odvijati u izmenjenim uslovima u odnosu na dosadašnje. Pandemija COVID-a 19 donela je novu realnost, nezaobilazne promene u načinu života, rada i odnosa ljudi jedni prema drugima, uzrokovanih digitalnom transformacijom usvajanjem sajber-fizičkog sistema, Interneta stvari i Interneta sistema. Zato je naše opredeljenje potpuna automatizacija procesa, implementacija pametnih tehnologija u naše fabrike i radna mesta, gde će povezane mašine uzajamno delovati, vizualizovati ceo proizvodni lanac i same donositi odluke, odnosno zakoračili smo u četvrtu industrijsku revoluciju. Rat u Ukrajni izazvao je globalnu ekonomsku krizu, a pre svega energetsku. Takođe, klimatske promene koje je čovečanstvo do sada svojim delovanjem stvorilo postale su neodržive i sada je svet u potrazi za novim takozvanim zelenim izvorima energije. Zbog toga je jedan od bitnih strateških opredeljenja Elixira i energetska tranzicija na obnovljive i alternativne izvore energije. Zelena energetska tranzicija je strateško rešenje i za energetsku nezavisnost,  i za cenu energije, ali i za njenu ekološku i klimatsku prihvatljivost. Ovi projekti su sastavni deo naše strategije, a cilj nam je da do 2028. godine potpuno supstituišemo upotrebu fosilnih goriva obnovljivim i alternativnim izvorima, a do 2030. godine budemo prva carbon neutralna industrija fosforne kiseline i mineralnih đubriva u Evropi.“ rekao je na svečanoj akademiji povodom obeležavanje jubileja Ljuba Stojičić, direktor Eliksir Prahovo.

Najveći i najznačajniji kolektiv na teritoriji opštine Negotin u poslednjoj deceniji je uspeo udesetostruči proizvodnju, uveća broj radnika od 215 na preko 1000 a prihod od 21 miliona evra u 2013.godini poveća na 263 miliona evra koliko je ostvareno u prošloj godini.

„Čestitam vam vredan jubilej i uspešno poslovanje kompanije koja predstavlja žilu kucavicu razvoja privrede, ali i celokupnog razvoja opštine Negotin. Uspešnost jedne zajednice umnogome zavisi od dostignuća svakog pojedinca, udruženja, insititucija, privatnih preduzetnika i kompanija, i upravo svaki pobednički korak, bio on lični ili društveno jak, pomaže u zajedničkoj borbi stvaranja bolje i uspešnije lokalne zajednice. Delimo viziju opštine Negotin kao ozbiljnog poslovnog okruženja, kroz razvoj industrijskog parka u Prahovu koji će, uz Eliksir Prahovo, regionalnog lidera u proizvodnji kompleksnih mineralnih đubriva koji se svojom poslovnom politikom i rezultatima u 2021. godini svrstao i u društvo 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji, na čemu vam posebno čestitam, biti magnet koji će u naše krajeve privući i druge uspešne kompanije.“ , istakao je u svom obraćanju Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *