APEL NEGOTINSKOG VATROGASNO-SPASILAČKOG ODELJENJA

Zbog povećanog broja požara na građevinskim i stambenim objektima na početku grejne sezone, Vatrogasno spasilačko odeljenje Negotin uputilo je apel građanima da provere ispravnost električnih grejnih tela, dimnjaka, peći i grejalica.

Zimski period, odnosno period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećan broj požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na sve naše građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela, da ne ostavljaju  uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da električne uređaje drže u čistom i urednom stanju, da se svi električni radovi izvode od strane ovlašćenih električara, da pre izlaska iz objekta provere da li su isključili električne uređaje i da u slučaju nastanka požara pozovu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193 i slušaju njihove savete, navodi se u apelu Vatrogasno spasilačkog odeljenja u Negotinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *