INICIJATIVA ZA USPOSTAVLJANJE PREKOGRANIČNE PLATFORME ZA KULTURNO NASLEĐE

Juče je u Zaječaru održan sastanak posvećen identifikaciji projektnih ideja i partnera za prekogranične projekte sa Bugarskom a na temu kulturnog nasleđa. Sastanak je organizovan na inicijativu RARIS-a i Oblasne administracije Vidin i okupio je predstavnike pet muzeja sa najvećim brojem posetilaca u okruzima Bor, Zaječar i Vidin: Lepenski vir, Muzej Krajine, Narodni muzej Zaječar, Regionalni istorijski muzej Vidin i Istorijski muzej Belogradčik, kao i više organizacija i institucija koje se bave kulturnim nasleđem i prekograničnom saradnjom. Ovih pet muzeja godišnje poseti više od 310.000 posetilaca.

FOTO: RARIS

Učesnici sastanka su potpisali inicijativu za uspostavljanje Prekogranične platforme za kulturno nasleđe.

Prekogranična platforma za kulturno nasleđe treba da unapredi saradnju ključnih aktera na polju kulturnog nasleđa u prekograničnoj oblasti, u okruzima Bor, Zaječar i Vidin.

Iako prekogranični region ima velike sličnosti u tradiciji, istoriji i kulturi, saradnja se u prošlosti oslanjala na pojedinačne inicijative niskog ili srednjeg nivoa kvaliteta na ad-hoc osnovi. Zato je potrebno fokusirati se na uspostavljanje platforme za saradnju, koja će pružiti podršku institucijama kulture za uspostavljanje visokokvalitetnih kulturnih proizvoda i usluga u prioritetnim kulturnim sektorima.

Uspostavljanje Prekogranične platforme za saradnju sa fokusom na novi koncept kreiranja i razvoja kulturnih i kreativnih proizvoda i inicijativa će doprineti boljim rezultatima ključnih aktera na polju kulturnog nasleđa, kulture i kreativne industrije u prekograničnoj oblasti, u okruzima Bor, Zaječar i Vidin.

Na sastanku su nastavljeni dogovori o potencijalnim zajedničkim projektima kojima bi konkurisali na novom programu Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska. Priprema ovog Programa je u završnoj fazi i prvi poziv za podnošenje projekata se očekuje krajem ove ili početkom naredne godine. Program Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska će na raspolaganju imati oko 38 miliona EUR bespovratnih sredstava, a podrška kulturnom nasleđu je jedan od prioriteta Programa.

Izvor: RARIS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *