DANAS JE LUČIN DAN

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Luku. Uz ovog sveca i njegov praznik vezuju se mnoga zanimljiva narodna verovanja.
Svetog Luku kao zaštitnika lekara i medicinara danas slavi lekarska profesija,a pravoslavni vernici veruju da njegove mošti imaju čudotvornu moć da izleče i najteže bolesti. Nekada se verovalo da će nam se baš na ovaj dan pokazati kakva nas zima očekuje. Poznata je čuvena izreka „Sveti Luka, sneg do kuka“. Po običajima ako domaćin ujutru porani u tor da obiđe stoku i zatekne je kako leži, takva će biti i zima – ako je podvila noge, verovalo se da će zima biti oštra, a godina zla.

Jevanđelist Luka bio je lekar i prijatelj apostola Pavla. Smatra se da je bio Grk, rodom iz Antiohije, od neznabožačkih roditelja. Predanje tvrdi da se bavio živopisom i da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Sveti Luka je napisao Sveto Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska. Smatra se da je Sveto Jevanđelje po Luki napisao oko 60. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *