BERBA GROŽĐA U NEGOTINSKOJ KRAJINI

Osim finansija, pred proizvođačima su i drugi izazovi, a tiču se onoga što je pomenuto na početku ove priče, a to su klimatski uslovi koji značajno utiču na kvantitet i kvalitet grožđa. Svedoci smo da se klima menja, leta su sve toplija, srednja mesečna, godišnja i vegetaciona temperatura vazduha se povećava, kao i broj dana sa temperaturom >30ºC (tzv. tropskih dana). To utiče na sav biljni svet, pa i na vinovu lozu. Tako u pojedinim toplim godinama imamo slučajeve da grožđe sazreva znatno ranije od onoga što se može naći u literaturi. Izražen primer je 2012. godina kada je grožđe kaberne sovinjona, koja je inače pozna sorta, polovinom septembra dostizalo 26-27% šećera (izmereno u vinogradima Rogljevačko-rajačkog vinogorja), što je bar dve nedelje ranije od uobičajene berbe.
“Trend ranijih berbi i ranijeg sazrevanja grožđa nije ništa specifično za naš kraj, jer je prisutan kako u Evropi, tako i u ostalim delovima sveta gde se gaji vinova loza, a izraženiji je sa višim geografskim širinama. Osim ranijeg kalendarskog početka, klimatske promene uslovljavaju i skraćivanje dužine trajanja pojedinih fenofaza. Sveukupni efekat koji se predvića klimatskim promenama jeste skraćivanje perioda vegetacije, sa pomeranjem faze zrenja koja se dešava u najtoplijem delu godine. Grožđe koje sazreva tokom najtoplijeg dela leta ima manju količinu aromatičnih materija usled brzog odvijanja i kratkog trajanja ove fenofaze. Povećanje temperature u narednim godinama može promeniti vreme sazrevanja grožđa, datum berbe i može uticati na prinos i kvalitet. Klimatološki podaci pokazuju da se poslednjih deset godina temperature vazduha tokom vegetacije povećavaju, posebno u kontinentalnim vinogradarskim regionima.” poručio je Stefanović.
Ovakvi uticaji se ispoljavaju preko povećanja sadržaja šećera, smanjenju antocijana i kiselina u grožđu. To će usloviti i prilagođavanje vinogradara, pri čemu je odgovarajući izbor sorti, mikrolokacije, pravac redova i odabir uzgojnog oblika osnova od koje treba početi, a zatim i adekvatna i pravovremena primena agrotehničkih i ampelotehničkih mera sa ciljem da se ovaj uticaj ublaži i odloži sazrevanje grožđa za povoljniji deo godine, naravno u onoj meri u kojoj je to moguće. Ono što je pogodno je što Negotinsku Krajinu karakterišu svežije noći u vreme sazrevanja što je izuzetno pogodno za zadržavanje aromatskog kompleksa u grožđu i potom i u vinu.
Pred vinogradarima su u budućnosti izazovi na koje se treba, u saradnji sa naukom i strukom, blagovremeno i postepeno adaptirati kako bi se obezbedila održivost vinogradarstva i kvalitet proizvedenih vina.