DANAS MLADI SUTRA LIDERI: SINOĆ OTVOREN 9. VOKALNI ETNO FESTIVAL MLADIH VEF

U petak 24. juna, u organizaciji Kreativnog udruženja „NEGO“ i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Negotin, otvoren je 9. Vokalni etno festival mladih „VEF“.

„Ovogodišnji kalendar lepih manifestacija i događaja, za razliku od prethodne dve godine, biće ispunjen na način na koji smo navikli. Možemo se podičiti važnim, a ujedno i atraktivnim letnjim sadržajima koje naša udruženja i ustanove organizuju uz podršku lokalne samouprave. Vokalni etno festival mladih „VEF“ radi na očuvanju muzičkog nasleđa sa ovih prostora, i ove godine ima međunarodni karakter, što nas posebno raduje. Lepota naše izvorne muzike koju će izvesti mladi pevači, čuvari kulturnog nasleđa, odzvanjaće Mokranjčevim gradom i pokazati da nema bojazni kada je negovanje bogate tradicije u pitanju. Ljubav prema narodnom stvaralaštvu i etno zvuku obeležiće i deveti festival koji organizuje Kreativno udruženje „NEGO“, uz tehničku podršku Doma kulture i Muzeja Krajine i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Negotin.“ istakla je otvarajući festival Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu, informisanje i turizam.

Na večeri pobednika prošlogodišnjeg festivala, u muzičkom pavuljonu u gradskom parku, sinoć su nastupile Ženska pjevačka grupa „Đude“ iz Kolašina i Dečija klapa „Primorkinje“ iz Budve. Prvi dana festivala započeo je radionicama na temu „Vlaška vokalna tradicija istočne Srbije“ muzičkog pedagoga Danijele Marković i „Ljubavni motivi u vlaškim i srpskim tradicionalnim pesmama“ profesora srpskog jezika i književnosti Vesne Stanković.

Tehničku podršku festivala pružaju Muzej Krajine i Dom kulture „Stevan Mokranjac“.

 

Ovaj medijski sadrzaj sufinansiran je od strane Opstine Negotin. Stavovi izrazeni u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.