RIZNICA NA ISTOKU – Vratnjanske kapije, planinari

Kanjon reke Vratne, prava avantura

Ovde po svoju dozu lepote i adrenalina dolaze planinari svih generacija

     

Kanjon reke Vratne interesantan je zbog svoje tri prerasti, koje predstavljaju pravu atrakciju negotinskog kraja. Ovo je jedan od najlepših i najatraktivnijih kanjona u Srbiji. Do kanjona Vratne dolazi se putem Negotin-Kladovo. Posle mosta, skreće se levo; put vodi preko Slatine i Urovice. Postoji putokaz do manastira Vratna, koji je od Negotina udaljen 30 km. Markirana staza počinje desno od manastira, u šumi. I tu nastupaju planinari i amateri i profesionalci.

,,Na ovoj stazi ima za svakoga po nešto. Penje se obeleženom planinarskom stazom, a na njoj se nalazi nekoliko planinarskih vidikovaca i prerasti naravno. Staza i prerasti su lepo obeleženi i planinarskim znakovima i putokazima, tako da nema šanse da se bilo ko izgubi“, kaže student i strastveni planinar Petar Momčilović iz okoline Niša i nastavlja dalje da priča o Kanjonu reke vratne.

     

,,Penjanje i pešačenje ovom stazom ne zahteva punu kondiciju od onoga ko krene u planinarenje ovim krajem. Obavezna je pre svega dobra obuća i eventualno planinarski štapovi. Za one koji krenu bez štapova planinari koji stalno tu borave obezbedili su drvene štapove koji se na početku pozajme na korišćenje, a onda i vrate na isto mesto. Planinarski štapovi su važni jer pomažu kod penjanja,ali su veoma važni kod spuštanja, kako bi se zaštitila kolena. Naravno u planine se ne kreće bez vode i osnovne planinarske opreme“, ističe Petar.

Idući stazom najpre se nailazi na krst. Nalazi se pre treće prerasti sa leve strane. Dobro je obeležen, iako je staza ovuda malo strmija, laganim hodom može da se savlada. Na kamenitom delu putanje ankerisani su konopci za lakše penjanje. Lep vidikovac koji se nalazi iznad samog manastira Vratna

     

Treća prerast udaljena je oko 3 km i put do nje predstavlja pravu avanturu! Ide se obalom reke Vratne, prelazi se sa jedne na drugu stranu, a na jednom mestu se penje preko stene! Na nekoliko mesta se preskače reka. Na polovini puta ka trećoj prerasti, ulazi se u suvo korito Vratne. Staza je markirana i izuzetno atraktivna! Nakon više od dva sata pešačenja – treća prerast! Ali vredi, sa osmehom dodaje petrov drug Milan.

U povratku se može popeti na drugu prerast. Pogled zaista vredi truda.

 

     

 

 

Ovaj medijski sadrzaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *