RIZNICA NA ISTOKU – Vratnjanske kapije, domaći teren za ekologe

,,Vratna za sva vremena,,

Film koji pokazuje svu lepotu Vratne i opominje da treba da je čuvamo

Kanjon reke Vratne svojom lepotom mami posetioce svih generacija i različitih profesija iz zemlje i sveta. Među njima su i ekolozi. Kao domaćin na svom terenu, u okviru programa „Zaštićena područja“, u Negotinu je predstavljen dokumentarni film o jedinstvenoj prirodnoj lepoti na istoku srbije – ,,Vratna za sva vremena autora mr Danila Petrovića.

,, Film obrađuje spomenik prirode koji je karakterističan za ovaj naš kraj koji ima specifičnu klimu koja proizvela da u takvom kanjonu živi specifična flora, takozvana tercijarna flora koja je preživela ledeno doba, ko i fauna. Ovo je pravo mesto za istarživanje i biljaka i životinja, idealno za različite naučnike koji se bave ovakvim fenomenima, kaže Danilo Petrović.

     

Za autora brojnih ekoloških filmova, biologa u penziji i dokazanog ekologa, predsednika ekološkog društva Badem, Danila Petrovića i film je jedan od načina da se promoviše lepota Negotinske krajine i Vratne, njihovih vrednosti , turistički potencijal, ali i da se kod gledalaca probudi svest o njihovoj zaštiti.

,, Ovaj film i turistički i ekološki obrađuje ovaj lokalitet delom naučno, delom predstavlja promociju turizma. I opština i turistička organizacija mogu da ga koriste na različitim manifestacijama jer sadrži jake poruke koje treba da upamtimo i koje treba da nam se usade u svest, da vodimo računa ne samo o prirodnim dobrima, nego da uopšte vodimo računa kako se ponašamo na ulici, u gradu, kako da smeće skladištimo , jer ne može niko da čisti za nama koliko mi možemo da prljamo, tako da je jako bitno da čovek razmisli o svojoj budućnosti, ističe Danilo Petrović.

       

Film o Vratni je nagrađivan na više domaćih i međunarodnih festivala. Važno je da se on već koristi u nastavi u ovdašnjim školama

Film o Vratni nastao je 2020. godine uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i opstine Negotin.

       

 

 

 

Ovaj medijski sadrzaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *