PROMOVISANA PUBLIKACIJA OBRENOVIĆI U MUZEJSKIM I DRUGIM ZBIRKAMA SRBIJE I EVROPE I-VI

Sinoć su, u dvorištu Muzeja Hajduk Veljka promovisane publikacije: „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope I-VI“. Na početku promocije u pozdravnoj reči Ivica Trajković, direktor negotinskog muzeja je istakao dugogodišnju i plodonosnu saradnju sa kolegama iz Gornjeg Milanovca koja se ogleda u više uzajamnih gostovanja i predstavljanja.

Publiku u dvorištu Todorčetovog konaka je sa višegodišnjem projekatom i izdanjima Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca upoznao je Aleksandar Marušić, istoričar, urednik jedne od edicija i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.

„Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca izdvaja kao svoj osnovni muzeološki zadatak baštinjenje sećanja na dinastiju Obrenović i rasvetljavanje istorijskih činjenica koje su obeležile vladavinu ove vladarske kuće. Cilj ovog projekta bio je da se evidentiraju i u formi kataloga publikuju svi predmeti vezani za dinastiju Obrenović koji se čuvaju u fundusima muzeja, arhiva i biblioteka Srbije.“ rekao je Marušić.

Publikacija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ je primer decentralizacije kulturnih zbivanja, uključivanje malih kulturnih sredina u velike sisteme, primer celine koja materijalna svedočanstva prošlosti povezuje sa sadašnjošću i budućnošću i utire put, novim sličnim projektima. Pre svega, publikacija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ nosi svoju osnovnu ulogu-prezentovanje zaostavštine dinastije Obrenović, koja je sistematski uklanjana iz proučavanja istorije srpskog naroda, a neophodna je za celovito sagledavanje istorije XIX veka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.