Sokobanjskoj publici predstavljena knjiga „Sedmi orao i zmaj od Krajineˮ autorke Dušice Milanović Marike

Juče je u legatu „Miluna Mitrovićaˮ održana promocija knjige „Sedmi orao i zmaj od Krajineˮ autorke Dušice Milanović Marike. Knjiga je ovih dana rođena u Sokobanji kao i njena autorka. Posvećena je misterijama sokobanjskog kraja i pisana je na srpskom i engleskom jeziku. Prevod knjige radila je Elza Holt. Izdavač je Narodna biblioteka „Stevan Sremacˮ Sokobanja.

 


“Odvajkada se pod Ozrenom,iznad Sokobanje,utvrdila na livadi gromada, kao navaljena tu sa nekom namerom, ili pak samonikla. Zovu je Hajduk-Veljkov kamen ili Kamen ljubavi i za njega vezuju ljubavnu priču gorskog lava i čučuk-Stane. Livada je okružena visokom šumom i sve to pomalo liči na žrtvište iz paganskog doba.”

(Odlomak iz knjige)


‒ Od svih misterija sokobanjskih najpoznatiji je Rtanj. Ovo nije knjiga o njemu. Sokobanja je u njedrima planine Ozren i ovo su njene misterije. Misterije njenih lokaliteta i lokaliteta oko nje. Prisutan je magijski realizam. Sedmi orao i zmaj od Krajine. Znamo ko je zmaj od Krajine-Hajduk Veljko. A sedmi orao je jedan čovek. Reč je o mitskim orlovima koji su nešto drugo nego što su orlovi u svetu kakav poznajemo. Ali sedmi orao je čovek. Čovek koji je tragač koji donosi promene i koji je u službi istine i ljubavi. Pominju se i dva kamena. U knjizi je i tajna kamena ljubavi koja je neotkrivena i koja je u ovoj knjizi, pa mogu da kažem, i dosta razjašnjena. Kamena ljubavi koji samoniklo stoji u prostoru upravo iznikao iz zemlje sa određenom svrhom. Njegova je tajna razotrkrivena u ovoj knjizi. Ono što je meni posebno značajno i veoma drago, knjiga je dopunjena ilustracijama koje sam ja radila i nadam se da one čine organsku celinu sa tekstom jer sam ih na isti način doživela i izašle su iz mene na isti način na koji izlaze i moje priče. To je jedna posebnost i ova knjiga je upravo početak.Prva knjiga jedne trilogije koja je u nastajanju ‒ kaže autorka Dušica Milanović Marika


Dušica Milanović Marika rođena je u Sokobanji. Školovala se u Pirotu, Prizrenu i Beogradu, gde je završila Grupu za srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu. Pod pseudonimom „Stevan Sremacˮ objavila je roman „Zona Zanfirova-Šta je bilo posleˮ (2005), zbirku pripovedaka „Kap Ženske Krviˮ (2006), zbirku gradskih priča „Reč za oproštajˮ (2013). Pod svojim imenom objavila je zbirku pesama „Crna krvˮ (2010), roman „Gozba Velikog knezaˮ, potom „Zborak Svete braće/Pisьmena s nebesˮ, spomen knjigu slovenskim apostolima Ćirilu i Metodiju, dvojezično, srpsko-rusko izdanje (2012), Zborak Ćirila i Metodija/ Venec Kirilla i Mefodiя, drugo prošireno dvojezično izdanje (2013). Svojoj biografiji 2021.godine dodaje knjigu „Sedmi orao i zmaj od Krajineˮ. Član je udruženja književnika Srbije. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Živi u Beogradu.

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.