Ljiljana N. Nikolić pokolenjima Sokobanje ostavila vredne zapise

Udruženje građana „Banjsko preobraženje” je sinoć uspešno organizovalo veče posvećeno životu i stvaralaštvu poznate sokobanjske novinarke i publicistkinje Ljiljane N. Nikolić, koja je prošle godine preminula. Ljiljana je svoju novinarsku karijeru počela kao saradnik dnevnih listova „Večere novosti” i „Politika”, a kada je lokalna samouprava 1978. godine osnovala glasilo Radio Sokobanja, ona u ovom mediju zasniva radni odnos kao novinar.

O njenom dugogodišnjem uspešnom radu u ovoj radio stanici govorio je njen kolega iz prve redakcije Radio Sokobanje i dugogodišnji direktor Momčilo Simić. On je kazao da je Ljiljana jedina bila sa novinarskim iskustvom i da je to znanje nesebično delila sa kolegama, što je bilo izuzetno važno na početku rada ove radio stanice.

Tokom višegodišnjeg rada u novinarstvu Ljiljana je ostavila neizbrisiv trag. Pamte se njeni intervjui sa poznatim ličnostima tadašnjeg javnog jugoslovenskog života, kao što su: Miloš Žutić, Dušan Kovačević, Miodrag Petrović – Čkalja, Radmila Savićević, Zdravko Šotra i drugi. Kao autor i voditelj kultne emisije „Promenada”, ova sokobanjska novinarka je dala veliki doprinos u promociji ovdašnjeg turizma. Naziv emisije je istovetan sa glavnim banjskim šetalištem. U njoj se bavila svim aspektima društvenog života ove sredine. Za takav uspešan dugogodišnji rad autorka je dobila više priznanja stručne javnosti.

Značajno mesto u Ljiljaninom stvralačkom opusu zauzima proučavanje lika i dela našeg nobelovca Ive Andrića, koga je i lično upoznala, a određene medijske sadržaje emitovala je na talasima Radio Sokobanje. U svojoj biblioteci kao najdražu knjigu čuvala je primerak romana „Na Drini ćuprija” sa posvetom samog autora. Ona je za života osmislila i projekat „Stazama Ive Andrića”, sa postavljenih 14 tabli kojima su označeni objekti u kojima je boravio i lokaletiti koje je obilazio Ivo Andrić prilikom boravka u Sokobanji.

O tim Andrićevim boravcima u Banji Ljilja je u saradnji sa Tatjanom Korićanac priredila knjigu pod naslovom „O pričanju i o onima koji pričaju”. Ona je i autor još nekoliko značajnih knjiga iz prošlosti Sokobanje, kao i o sokobanjskom zdravstvu. Posebno je zapaženo delo „Sokobanja 1837-2007” za koje je sama autorka  napisala da je nastalo kao plod četvrtveka trajanje radio emisije „Promenada”, koja je kroz ovu knjigu dobila svoj novi život.

Ljiljana Nikolić je ostavila zapažene tragove i u ostalim oblastima života Sokobanje pokrećući ili učestvujući u nastanku značajnih manifestacija i događaja koji su promovisali Banju i njene turističke vrednosti.

O bogatoj profesionalnoj karijeri i stvaralaštvu Ljiljane N. Nikolić govorili su članovi Udruženja „Banjsko preobraženje” Milorad Gavrilović, Slavoljub Ćirković i Jelena Stanojević, kao i njena rođaka, profesor Granka Marković. O doprinosu zdravstvu ove novinarke govorila je doktorka medicinskih nauka primarijus Mirjana Živanović.

Ovom događaju prisustvovali su i članovi Udruženja novinara Srbije iz redakcija portala „Sokopres” i „ Novine Sokobanjske”, kao i predsednik Izvršnog odbora Slobodan Radičević i član Upravnog odbora UNS-a Milan Vlajić.

− Ovo je još jedan dokaz da bez novinara, koje nekad neko smatra „malim ljudima”, u malim sredinama nema velikih dela. Tako da novinari nisu mali, a pogotovo to dokazuje dama u čiju čast mi večeras govorimo. Udruženje novinara Srbije, čiji je ona verni i neprekidni član bila više decenija, spremno je na saradnju sa Udruženjem „Banjsko preobraženje” u realizaciji daljih aktivnosti koje doprinose očuvanju sećanja na Ljiljanu Nikolić − kazao je Radičević u kratkom obraćanju prisutnima.

Glavni i odgovorni urednik „Novina sokobanjskih” i osnivač izdavača „Al pres” d.o.o. Ninoslav Miljković kazao je da uvodnik, koja je Ljiljana napisala za prvi broj ovog mesečnika, predstavlja dragoceni napis o istorijatu ovdašnjeg novinarstva koji je sadržao neke nove podatke za koje i dugogodišnji profesionalci nisu znali. On je prisustvo delegacije UNS-a ocenio kao stav novog rukovodstva ovog esnafskog udruženja da su novinari koji rade u lokalnim medijima izuzetno značajni za tu sredinu i svojim radom i kvalitetom ne zaostaju za kolegama koji objavljuju u prestoničkim medijima.

Miljković je napomenuo značaj Radio Sokobanje u razvoju lokalne sredine iznevši mišljenje da takvu informativnu snagu nema trenutno nijedan ovdašnji medij, iako su oni danas tehnički opremljeniji. Po njemu, kako vreme odmiče, Ljiljanina dela imaće sve veći značaj za građane opštine Sokobanje.

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.