Veče sećanja na sokobanjsku novinarku i publicistkinju

Legat Milana Mitrovića večeras, u ponedeljak 16. avgusta, od 19 časova biće domaćin zanimljivog skupa koji organizuje Udruženje građana „Banjsko preobraženjeˮ. Ova organizacija prirediće veče sećanja na Ljiljanu N. Nikolić novinara Radio Sokobanje, koja je prošle godine preminula.

„Ljiljana N. Nikolić – stazom dobrote do večnostiˮ je naziv ovog skupa uz poruku „Priča o najboljima teče dalje i nikada joj kraja biti nećeˮ. Ovom događaju prisustvovaće i predstavnici Udruženja novinara Srbije, organizacije čiji je dugogodišnji član bila Ljiljana.

 

Ljiljana je skoro čitav svoj životni i radni vek provela u Sokobanji. Posle završene osnovne i srednje škole, počela je da se bavi pisanjem. Bila je dopisnik Večernjih novosti i Politike, a kada je 1978. godine Sokobanja osnovala svoje glasilo Radio Sokobanju, Ljilja je primljena u radni odnos kao novinar. I čitav svoj radni vek provela je na tom poslu informišući lokalnu, evropsku i svetsku javnost o Sokobanji i svim njenim vrednostima. Slušaoci radija, ne samo u Sokobanji, i dan-danas pamte njenu prepoznatljivu boju glasa i izvanrednu dikciju. Ono što je za Beograd bio Duško Radović, to je za Sokobanju bila Ljilja.

Bila je pravi hroničar Sokobanje, istraživala je njenu prošlost, ali i vredno beležila značajne događaje iz sadašnjosti i sve to ostavila u nekoliko knjiga. Posebno je Sokobanju i Sokobanjčane zadužila knjigom „Sokobanja 1837-2007”, izdatom povodom 170 godina organizovanog turizma u Sokobanji.

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.