U TRNjANU I ŠARKAMENU REGISTROVANA AFRIČKA KUGA SVINjA

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu Broj:323-02-00734/2021-05/31 od 13.08.2021.godine područje poluprečnika najmanje 3km žarišta zaraze u naseljenom mestu Trnjane opština Negotin, proglašava se ZARAŽENIM PODRUČJEM od zarazne bolesti AFRIČKE KUGE SVINjA kod domaćih svinja i obuhvata naseljeno mesto: Trnjane i Šarkamen.
Područje najmanje 10km oko žarišta zaraze proglašava se UGROŽENIM od zarazne bolesti AFRIČKE KUGE SVINjA kod domaćih svinja i obuhvata naseljeno mesta: Popovica, Sikole, Brestovac, Karbulovo, Jasenica, Malajnica, Štubik i Čubra.
Na zaraženom i ugroženom području sprovodiće se mere iz Rešenja nadležne Uprave za veterinu.
Znaci oboljenja se javljaju nakon inkubacionog perioda od 2 do 7 dana (retko 14 dana). Oni uključuju, između ostalog, visoku temperaturu, tešku depresiju, anoreksiju, krvarenja po koži, konjunktivitis, ubrzano disanje i puls, abortuse gravidnih krmača, cijanozu i inkoordinaciju.
Bolest se širi:
– kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama;
– ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima; odećom i obućom;
– kontaminiranim predmetima i opremom; prevoznim sredstvima; stajnjakom;
– leševima uginulih i zaklanih životinja; glodarima i insektima.
Lečenje:
– Bolest se ne leči niti postoji zaštita vakcinacijom.
– Jedina mera kontrole i eradikacije bolesti je uklanjanje obolelih i na bolest sumnjivih životinja kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava i to ubijanjem u skladu sa Zakonom.
Preventivne mere:
– Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama, koje su potencijalni izvor zaraze. Isto tako, iz Uprave za veterinu poručuju da svi, koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama, moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću. Kako nam je potvrđeno, kontrole na terenu se nastavljaju u cilju sprečavanja neželjene zaraze.
Ova bolest nije tzv. „zoonoza“ tj. ne prenosi se na čoveka-nema štetnog uticaja po čoveka i ostale životinje i da obzirom na to nema mesta panici i preteranom strahu ali da se preventivne-operativne mere moraju preduzeti kako bi se sprečila eventualna pojava ove bolesti na teritoriji opštine Negotin.
SVAKU POJAVU ILI NAZNAKU BOLESTI PRIJAVITI:
Štabu za vanredne situacije opštine Negotin
tel. 1985 i 544-000, mob.tel. 069/ 8482 785

 

Izvor: negotin.rs

Foto: pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.