SVEDOCI VREMENA – Spomenik rudaru u Boru

 

Oko 30.000 rudara, koliko ih ima u Srbiji, danas slavi Dan rudara. I ove godine najveća im je želja, da iz jama izađu živi i zdravi, nije lako zarađivati „hleb sa sedam kora – Grad Bor je sinonim za rudarenje u Srbiji. Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i predsednik Skupštine Grada Dragan Žikić uputili su čestitku, povodom Dana rudara, generalnom direktoru Kompanije Srbija Ziđin Majning, Fu Feilongu i generalnom direktoru Srbija Ziđin Koper, Jian Ximingu, kao i svim rudarima, zaposlenima i svim građanima grada Bora. Vama, Vašim saradnicima, rudarima i svim zaposlenima u Kompaniji Ziđin čestitamo Dan rudara. Neka Vas ovaj praznik podseti na duboko poštovanje prema teškom i odgovornom poslu koji svakodnevno obavljate, a poruka koju nosi bude nadahnuće da zajednički nastavimo da napredujemo neprestano se prisećajući svih dostignuća rudara. Budite uvereni da Grad Bor i svi njegovi građani neizmerno cene Vaš trud, zalaganje i napor koji ulažete u obavljanu jednog od najtežih i najodgovornijih poslova. S toga je na svima nama veliki zadatak, a to je da Vam omogućimo bolje uslove, sigurnost u radu i da rudarski posao bude nagrađen i cenjen onako kako to i zaslužuje. Rudarski „hleb sa sedam kora“ izgradio je i gradi naš grad, a svi napori i zalaganja koji se ulažu u modernizaciju procesa, sasvim sigurno će dati dodatni zamajac razvoju rudnika i grada. U ime grada, i u naše lično ime, želimo Vam dobro zdravlje i puno uspeha u budućem radu. S rudarskim pozdravom – Srećno!“, kaže se u čestitki rukovodstva Grada Bora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spomenik rudaru Simbol grada Bora je Spomenik rudaru koji se nalazi na ulazu u grad. Rudar se okreće oko svoje ose I u krug zajedno sa vagonetom. Ovaj spomenik je za Borane nada da postoji svetlo na kraju tunela, on uliva snagu I onima koji prvi put dolaze u ovaj rudarski grad. Rudar koji se okreće 365 dana u godini je pokazatelj da se jedino ovde na Balkanu eksploatiše ruda bakra, pored bakra zlato, srebro i ostali plemeniti metali. – U Bor su da rade ljudi dolazil sa različitih strana. Ovaj heroj na ulazu u grad nas potseća I na loša I na dobra vremena. Vole ga I Borani, putnici namernici I oni u prolazu, kaže jedan vremešni Boranin sa setom se sećajući šta sve simbolizuje ovaj spomenik. Kad god prodjem pored rudara ja ga pogledam, jednostavno ga volim, nasmejana u prolazu dobacuje jedna srednjoškolka. Ceo Bor je vezan za rudnik, tako je od 1903 godine, Spomenik rudaru na ulazu u grad poziva na doslednu hrabrost I izdržljivost, one koji zaradjuju hleb sa sedam kora I njihove porodice.

 

Rudari, svih generacija, ne pričaju mnogo o moćnoj figuri na ulazu u grad I njenoj poruci. Čvrsto stegnu pesnicu, poklone se blago I u žurbi , nastavljaju dalje, put rudnika. Kažu sve je jasno, neko nastavlja porodičnu tradiciju, neko je I danas ovde trbuhom za kruhom , samo je Bor danas drugačiji , I rudarenje je drugačije, modernije, jedino se rudarski pozdrav nije promenio. Srećno!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj medijski sadrzaj sufinansiran je od strane Grada Bora. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *