Ambasador Jermenije u poseti Sokobanji

Opštinu Sokobanja posetio je Ašot Hovakimian ambasador Jermenije u Srbiji. Ambasadora je dočekao predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić, nakon čega je u opštini održan sastanak kome su prisustvovali i Vladimir Milovanović, zamenik predsednika opštine, Vladan Petković predsednik Skupštine opštine Sokobanja, Ljubinko Milenković direktor TOSB, predstavici MZ Resnik na čijoj teritoriji se nalazi manastir Jermenčići kao i sugrađanin Slobodan Cvetković koji je po majci Jermen i ujedno i dugogodišnji prijatelj ambasadora Hovakimiana. Nakon održanog sastanka ambasador je sa svojom suprugom obišao i manastir Jermenčić koji je glavni povod posete Sokobanji.

 

‒ Veoma sam srećan što sam u Sokobanji i bio sam ovde pre trideset godina. Moj posao i jeste da obilazim i posećujem gradove i opštine, ali specijalni razlog imam da posetim ovu opštinu jer se na planini Ozren nalazi manastir koji koji je pre 700 godina bio mesto  sastanka Jermena i Srba. Postoji jedna legenda koja je poznata ovde da su Jermeni kao podanici Otomanske imperije u sastavu Turske vojske kad su dolazili na Kosovo polje, saznavši da moraju da se bore sa Hrišćanima, odbili to, napustili turske redove, popeli se na planinu Ozren i tamo izgradili manastir koji je kasnije dobio ime Jeremenčić. Međutim u svakoj legendi ima i istorijskih istina i činjenica, postoje čak i neki spisi a meni je bitno da na osnovu ovako lepe legende stvorimo jednu sadašnjost i da stvarno Jermenčić postane simbol Jermensko-Srpskog prijateljstva.

Manastir Jermenčići nesumnjivo svedoči o kulturnim vezama Jermena i Srba u srednjem veku a  prema rečima ambasadora Jermenije, u planu je da se u narednom periodu svakog 26.jula kod ovog manastira okupljaju Jermeni iz čitave Srbije, da se organizuju zajednička kulturna dešavanja Jermena i Srba i da to vremenom preraste u festival.

Inače, o ovom manastiru pisao je i čuveni putopisac Feliks Filip Kanic „Na putu za Ozren nedaleko od vodopada Gradašnice, jedan sat na jugo-zapad od Sokobanje, nalazi u narodu vrlo poštovana,obnovljena crkva Jermenčić”.

IMG 20210730 132129
IMG 20210730 131448
IMG 20210730 130124

Manastir je podignut 1392 godine i bio je posvećen Svetim arhangelima Gavrilu i Mihailu. Zapalili su ga i razrušili Turci krajem osamnaestog veka. Za vreme Prvog srpskog ustanka 1804. manastir je bio pretvoren u vojnu bolnicu a za vreme Drugog srpskog ustanka je ponovo razoren da bi 1892 godine bio ponovo podignut. Godine 1926 je ponovo razrušen. U manastiru od 70-tih godina ne živi niko, a jedan od poslednjih monaha bio je jeromonah Emilijan Stanković. Poslednja rekonstrukcija i obnova manastira je izvršena 1992. godine.

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: soko pres

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *