Krizni štab preporučio treću dozu vakcine protiv COVID-19

Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštila je da je na sednici ovog tela odlučeno da se omogući davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa, posebno rizičnim grupama.

Preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju je da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još uvek rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

Prvu dozu vakcine primilo je 49,7 odsto punoletnog stanovištva, što je 2.684.000 građana i nije dovoljno da bismo sprečili širenje bolesti, obe doze primilo je 47,6 odsto građana.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu, navodeći da je obuhvat imunizacije u 52 jedinice lokalne samouprave veći od 50 odsto, u 11 opština približno 50 odsto, dok je u osam niži od 30 odsto.

Prema njenim rečima, vakcinisana je svaka peta osoba mlađa od 30 godina u Srbiji, uz napomenu da ta grupa ranije nije bila prioritetna, ali je sada došlo vreme da se taj najsnažiniji deo populacije vakciniše zato što su značajni prenosioci bolesti.

Sa virusom se borimo jako dugo i kraj se ne vidi, ali sada imamo vakcinu, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da moramo da imamo ličnu i kolektivnu odgovornost i da sada treba da se vakcinišemo kako bismo dočekali jesen što spremniji.

Ona je, govoreći o predstojećoj školskoj godini, rekla da će odluka o tome kako će početi školska godina biti doneta u nedelji pre 1. septembra, a da će način odvijanja nastave zavisiti od epidemiološke situacije neposredno pre toga.

 

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: knjazevackahronika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *