NEGOTINSKO LETO 2021

Promocija knjige „Sećanja Srdana Novakovića“ u dvorištu Istorijskog arhiva u Negotinu.
O knjizi su govorili Željko Marković, direktor Arhiva iz Užica, dr Aleksandar Savić, priređivač, Suzana Mihajlović Jovanović, novinar i Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.
Ovo izdanje su zajednički priredili mr Maja Nikolova iz Pedagoškog muzeja iz Beograda i dr Aleksandar V. Savić iz Arhiva u Užicu. Reč je o arhivskog građi, tj. zbirci zaostavština prosvetnih radnika, ili ličnosti koji su svoj život vezali za razvoj prosvete i kulture, u Pedagoškom muzeju u Beogradu, među kojima se čuva i Fond Srdana Novakovića.
Srdan Novaković rođen je, po njegovim zapisima, 1862. u selu Krčagovo, opština Sevojno. Osnovnu školu pohađao je u Užicu, a niže razrede Treće gimnazije u Beogradu gde je kasnije upisao i završio Učiteljsku školu (1885). Iste godine bio je postavljen za učitelja sva četiri razreda u Osnovnoj školi u selu Sikole, u Krajinskom okrugu. Posle tri godine, 1888, postavljen je za učitelja, a kasnije i za upravitelja osnovne škole u Ivanjici, u kojoj je ostao, sa malim prekidima do 1890. kada je otišao u školu u Lipama, Okrug podunavski. Od 1891. do 1900. radio je kao učitelj u Prahovu, Negotinu, Petrovom Selu, Urovici i ponovo u Negotinu. Godine 1898. položio je kurs za kalemljenje loze i voća, a tokom 1899. radio je i kao honorarni nastavnik zemljopisa u Zanatlijsko-trgovačkoj večernjoj nedeljno-prazničnoj školi u Negotinu.
Organizator programa bio je Istorijski arhiv Negotin.

 

 

 

Izvor: negotin.rs

Foto: negotin.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *