ULAGANjA U RAZVOJ KULTURE U OPŠTINI NEGOTIN

Negotin, jedan od malobrojnih gradova van Beograda, završenim procesom digitalizacije dobio je zaokružen bioskopski sistem koji će posetiocima omogućiti kompletan audio i vizuelni doživljaj u filmskim ostvarenjima koja će se, počev od večeras, prikazivati u sali negotinskog Doma kulture. Bioskopske projekcije neće zaostajati za filmskim projekcijama najsavremenijih bioskopskih dvorana u Srbiji. Digitalizacija bioskopa je sprovedena zahvaljujući projektu Doma kulture koji su podržali Filmski centar Srbije i lokalna samouprava i samo je jedan od projekata koji su realizovani u ovoj instituciji.
„ Nalazimo se u negotinskom Domu kulture povodom uspešnog završetka projekta koji će obradovati ljubitelje filmske umetnosti u našem gradu. Uspeli smo da digitalizujemo bioskop. Ukupna vrednost najsavremenije nabavljene bioskopske digitalne audio i video opreme iznosi 10 miliona dinara i ovaj projekat je realizovan sredstvima Filmskog centra Srbije i Opštine Negotin. Drago mi je što smo uspeli da omogućimo da naši sugrađani najnovije filmove prate u najboljim uslovima, sa novim projektorom, platnom i audio opremom. Večeras je i prva projekcija koja je besplatna i pozivam sve naše sugrađane koji vole da filmska ostvarenja prate na velikom platnu to i večeras učine. Nadam se da će ova promena uticati i da se publika vrati u bioskop.“ istakao je medijima predsednik Veličković prilikom posete Domu kulture.
Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru konkursa „Gradovi u fokusu“ Opština Negotin će i ove godine sprovesti radove u institucijama kulture. Posle nabavke polukoncertnog klavira pre tri godine i prošlogodišnje rekonstrukcije scene u sali Doma kuluture i zamene drvenog portala, uskoro će početi sanacija svih toaleta i zamena drugog drvenog portala- svetlarnika na južnom fasadnom zidu Doma kulture. Ovogodišnji projekat „Da nas prati dobar glas 2 “ predviđa i zamenu stolarije na Upravnoj zgradi Muzeja Krajine. Ukupna vrednost projekta iznosi 7,4 miliona dinara, uz učešće Ministarstva u iznosu od 5 miliona i lokalne samouprave 2,4 miliona dinara.
„Razgovorao sam sa direktorkom o tome šta je još ostalo od značajnih investicija koje bi trebalo sprovesti u našem kulturnom centru. Čekaju nas rekonstrukcija krova i stolarije na glavnom ulazu kako bi uslovi u ovom prostoru bili unapređeni. Želim da naglasim da je kod nas kultura na zavidnom nivou i da ćemo, imajući u vidu našu tradiciju, nastvaiti da vredno radimo na njenom razvoju.“ poručio je Veličković.
Večerašnja besplatna projekcija filma „ Sećanja iz Italije“ biće priređena u 20 sati u sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i prvi je od programa koje je ove instuticija kulture pripremila u okviru kulturno-zabavne manifestacije „Negotinsko leto 2021“.
„ Dom kulture će odraditi nekoliko zanimljivih stvari u okviru Negotinskog leta 2021. Osim što ćemo publiku odvesti u bioskop, već u subotu ćemo se baviti dečijom tematikom, imaćemo muzičko-poetski kabare. Gostuje nam aleksinačko pozorište „Duka Jovanović“. Mislim da će deci prijati malo muzike i malo igre u centru grada u paviljonu. Zatim ćemo predstaviti lokalne talente Magdalenu Antić a nešto kasnije Davida Surdanovića, AnaMariju Danilović i našu staru saradnicu Milju Videnović, profesorku Umetničke škole „Stevan Mokranjac“. Dom kulture pruža i veoma značaju podršku, tonsku, logističku i svaku drugu, svim udruženjima i ustanovama koje su uključene u realizaciju Negotinskog leta kako bi programi do publike stigli na adekvatan način.“ rekla je Jovanka Stefanović-Stanojević, direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“.
Negotinsko leto 2021 godine koje realizuju negotinske ustanove kulture, turistička organizacija i udruženja građana sadrži 28 programa i trajaće do 28. avgusta. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Negotin.

 

 

 

 

Izvor: negotin.rs

Foto: negotin.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *