Mihajlovićeva u Boru: Održivo rudarstvo je budućnost Srbije, Čukaru Peki će biti zeleni rudnik

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Boru, gde je obišla budući rudnik bakra i zlata Čukaru Peki i radove na rekonstrukciji topionice, da rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive, kao i briga o životnoj sredini.

 

 

Ona je rekla da će svaki ugovor sa investitorima ubuduće sadržati i deo o zaštiti životne sredine.

„Uslov o podizanju kvaliteta zdravlja životne sredine moguće je ispuniti samo uz investicije, a ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice upravo to znači. U stalnom smo kontaktu još od potpisivanja ugovora. Naše strateško partnerstvo znači i veće plate, nova radna mesta, ali i očuvanje životne sredine. Od avgusta će emisija sumpor-dioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama, zbog toga je važna rekonstrukcija topionice. Rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive i briga o životnoj sredini“, kazala je ona.

 

Mihajlovićeva je rekla da će Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji.

„Zeleni rudnik znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu, to znači da će biti u najvećoj meri digitalizovan. To znači da se Srbija podiže u evropskim i svetskim razmerama, jer ćemo biti drugi proizvođač bakra u Evropi. Kada bude otvoren, nadam se početkom oktobra, to će biti rudnik koji postavlja standarde za sve ostale u našoj zemlji. Zeleno, održivo rudarstvo osnova je razvoja privrede i budućnost naše zemlje“, napominje Mihajlovićeva.

 

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, rekao je da je grad postao veliko gradilište zahvaljujući rudarstvu.

„Danas Bor uspešno rešava višedecenijske probleme zahvaljujući podršci Vlade, Ministarstva i strateškom partneru, kompaniji „Ziđin“. Hvala potpredsednici Vlade i njenim saradnicima što nam pomažu da prevaziđemo sve izazove“, rekao je on.

 

 

Ke Čaojeng, zamenik predsednika kompanije „Ziđin“, rekao je da je ova kompanija u samom vrhu po proizvodnji bakra u svetu, ali i po zaštiti životne sredine.

„Ulažemo maksimalan trud da podignemo nivo zaštite životne sredine. Trudićemo se da uz pomoć Vlade i lokalne zajednice doprinesemo povećanju zaposlenosti i boljim uslovima za život“, kazao je on.

 

 

Ministarka rudarstva i energetike, čestitala je danas slavu rudarima, Svetog Prokopija.

 

„Svim rudarkama i rudarima Srbije čestitam slavu, Svetog Prokopija, sa željom da ih njihov zaštitnik i dalje čuva i da se uvek živi i zdravi vraćaju iz okna svojim porodicama. Pred rudarima Srbije su u narednom periodu veliki izazovi jer se rudarstvo vraća na privrednu scenu Srbije na mesto koje mu pripada, a koje je dugo bilo zapostavljeno. Srpsko rudarstvo u budućnosti mora biti održivo, moderno i ekološko i samo tako će biti zamajac celokupnoj domaćoj privredi. Ovaj period tranzicije srpskog rudarstva biće u duhu reformskih poteza srpske vlade, koja uz digitalizaciju svih privrednih delatnosti i očuvanje životne sredine vidi Srbiju kao ekonomskog lidera u ovom delu Evrope.“

 

Takođe, odgovarajući na pitanja novinara u Boru rekla da je novi investicioni ciklus u rudarstvu i energetici vredan 17 milijardi evra. Ona je ponovila da je smanjenje potrošnje energije jedan od nacionalnih ciljeva.

„Vodila sam šest godina Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i smatrala sam tada, kao i danas, da je infrastruktura osnova za sve investicije, i ako je nemamo, bilo da je reč o saobraćajnoj ili energetskoj infrastrukturi, onda nećemo imati ni investicije, a infrastruktura je neophodna da bismo bili lideri u energetici. Prioritet u procesu energetske tranzicije jeste izgradnja kapaciteta koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije, zatim smanjenje potrošnje energije, jer mi godišnje bacimo proizvodnju jedne termoelektrane kroz prozor. Zbog toga ćemo nastaviti u narednim godinama da subvencionišemo zamenu stolarije i za to će biti potrebno oko 150 miliona evra godišnje. Što se tiče rudarstva, tu će biti uloženo oko pet milijardi evra“, navela je Mihajlovićeva.

 

 

 

Izvor: mre.gov.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *