RIZNICA NA ISTOKU – „Dunav, reka koja spaja…“

Dunav je druga po veličini reka u Evropi, a kroz Negotinsku krajinu protiče u dužini od 31 kilometra. Odlikuju ga atraktivne obale, zalivi, njegove pritoke. Obiluje raznovrsnošću i bogatstvom živog sveta. Na nekoliko kilometara od Negotina nalazi se plaža Kusjak, koju negotinci zovu svojim morem, pa je omiljeno „letovalište“ za mnoge krajince. Svi koji se upute na plovidbu Dunavom imaće priliku da uživaju u jedinstvenom spoju kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih lepota Srbije.

MEĐUNARODNI DAN DUNAVA

Svakog 29. juna Evropa obeležava međunarodni dan Dunava. Na današnji dan 1994. godine, potpisana je Konvencija o zaštiti reke Dunav.

Dunav povezuje istok i zapad i kao takav činio je prirodnu granicu između Srbije i Austougarskog carstva u duzini od 2888 kilometara. Dunav se proteže kroz Srbiju 588 kilometara, ima svoj najširi, najuži i najdublji deo. Pored toga što protiče kroz deset zemalja, njegove obale krase brojne tvrđave i utvrđenja koje nas podsećaju na bogatu istoriju našeg naroda i ovog podneblja.

Kao biseri, uz Dunav, nižu se mirne varošice i najlepši gradovi ove zemlje. Ne samo što nam pruža lepotu i zadovoljstvo, da njime plovimo, pecamo, ili ga jednostavno samo posmatramo, Dunav nam je pružio i mogućnost privređivanja. Na Dunavu postoje dve hidroelektrane „Đerdap I“ i „Đerdap II“, koje Srbiju snabdevaju strujom.

Danas je internacionalni dan Dunava, ovo je specijalan dan. Povezuje nekoliko država. Dunav je mesto na koje možete da ostavite sve svoje probleme i da se napunite dobrom energijom“ , kaže jedan zaljubljenik u Dunav koji svaki trenutak slobodnog vremena provodi pored ove reke.

Lepšeg mira, nema. Prvenstveno Dunav je mesto na kome se nalazi duševni mir, posle svoje lepote“ – reči su naših sagovornika.

Kao važan deo istorije Srbije, Dunav, grandiozni spomenik prirode, bio je i ostao mesto spajanja država i naroda.

 

Ovaj medijski sadrzaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *