Nacionalni tim kampanje „Euromelanom” posetio odbojkaški kamp Vanje Grbića

Nacionalni tim kampanje „Euromelanom” protekle subote posetio je Letnji odbojkaški kamp Vladimira Vanje Grbića u hotelu „Moravica”. Koordinatorka kampanje prof. dr Danica Tiodorović kaže da je ova kampanja još prošle godine dobila podršku našeg čuvenog olimpijca Vanje Grbića, ali zbog nepovoljne epidemiološke sitiuacije sve je izostalo i prebačeno je na ovu godinu. Ovogodišnja kampanja za borbu protiv raka kože „Euromelanom 2021.” u Srbiji se realizuje pod sloganom „Vaša prošlost određuje vašu budućnost”, sa ciljem da se podigne svest o značaju samopregleda, rane detekcije ali i neophodnosti pravilnog ponašanja na suncu i štetnog uticaja solarijuma.

Pored prof.dr Tiodorović preglede i edukaciju obavili su i prof. dr Dušan Škiljević predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, docentkinja Jelena Stojković-Filipović, dr Slađana Cekić i dr Andrej Jović.

Članovi nacionalnog tima, upoznali su polaznike odbojkaškog kampa sa rizicima koje sobom nosi preterano izlaganje suncu bez adekvatne zaštite kao i korišćenje solarijuma, kako se treba pravilno ponašati na suncu i koji su faktori rizika koji najviše doprinose razvoju karcinoma kože. Prema rečima naše sagovornice, obavezno je nošenje dugih rukava, naočara i šešira a delovi koji se ne mogu prekriti treba mazati fotoprotektivnim kremama. Profesorka Tiodorović je istakla da je veoma bitno sprečiti pregorevanje kod dece, jer je to najopasniji faktor koji dovodi do pojave melanoma. Jedno pregorevanje povećava dva do tri puta verovatnoću da dete kasnije, kao odrasla osoba, dobije karcinom kože i to najopasniji – melanom.

 

 

 

 

 

 

 

“ Posebno bih istakla opasnosti solarijuma i mi upravo želimo da sprečimo tu lošu naviku preplanulog tena koja je diskutabilno lepa a svakako štetna.Upravo je zato kampanja pod sloganom ‘Vaša prošlost određuje vašu budućnost’, kako bi istakli da je potrebno je stvoriti zdrave navike koje se odnose na ponašanje na suncu i prihvatiti činjenicu o štetnosti solarijuma. Svuda u svetu sve ima više obolelih od melanoma pa i u Srbiji i ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste da se prosek godina pacijenata sa melanomom smanjuje. Ranije nismo imali situaciju da uočimo i kasnije potvrdimo melanom kod dece, čak ni kod mlađih osoba u dvadesetim  i tridesetim godinama, a sada se ta situacija nažalost promenila. Iz tog razloga mi smo u ovu uključili i čuvene sportiste, kako bi ukazali na značaj pravilnog ponašanja na suncu i postigli što bolji efekat „, kaže profesorka Tiodorović.

 

Vladimir Grbić je istakao da prevencija predstavlja najbolji lek i ukazao da profesori i treneri treba da kreiraju svest i kulturu kod najmlađih, jer to, kako kaže, predstavlja najbolji način za smanjenje problema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ Radimo sa decom uzrasta od osam do 20 godina i od početka se trudimo da deci preko sporta plasiramo i sve one vrednosti koje će im kasnije biti potrebne za život.Polaznici ovog kampa pored onih aktivnosti koje su vezane za za odbojku u sali, na pesku u akva parku, vežbe disanja, vežbe jačanja imaju i predavanja koja su bazirana na onom što su esencijalne informacije koja deca mogu da shvate i razumeju. Jedna od njih je upravo i edukacija u vezi posledica preteranog izlaganja suncu bez zaštite i pre svega nepoznanice i nejasnoće vezane za solarijum. Mladi na žalost sve više i više bez obzira na upozorenje koriste solarijum. Mislim da je pre svega nama starijima dužnost i obaveza da edukujemo i pomognemo mladima, da im ukažemo na pravi put jer kakva će nam biti deca sutra zavisi od nas „, rekao je Grbić.

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *