Održan 7. „Tozin lonac“ u Knjaževcu

Ove godine udruženje za negovanje tradicije „Izvor“, uz podršku opštine Knjaževac, organizovalo je na bazenu Banjica, sedmi kulinarski festival „Tozin lonac“.

Ova gastronomska manifestacija posvećena je arheologu Svetozaru Jovanoviću, prvom kustosu Zavičajnog muzeja koji je ostao upamćen po afirmaciji arheologije knjaževačkog kraja ali i po sjajnom kulinarskom umeću.

Na plus 40 stepeni u loncima, šerpama, tepsijama, kotlićima, krčkali su se gulaši i paprikaši, specijaliteti pod sačem, bilo je tu i neizostavnih tradicionalnih specijaliteta, gibanice, pite zeljanice, a šarene salate nisu se mogle izbrojati.

Učestvovali su profesionalni kuvari, ali najviše je bilo onih kojima je kulinarstvo ljubav, strast, uživanje, a ne profesija i osnovno zanimanje. Mesa svakakojakog i pilećeg i svinjskog i telećeg, a od ove godine i jarećeg.

“ Ova manifestacija ima izuzetan značaj za našu opštinu, a izbor jela koja se iz godine u godinu pripremaju prepušten je samim učesnicima“, istakla je Ljiljana Mihajlović, predsednica udruženja „Izvor“.

Ove godine učestvovalo je 18 ekipa sa 76 takmičara, kako iz opštine Knjaževac, tako i iz Svrljiga i Aleksinca. Na kraju, kako je i red, svaki učesnik “Tozinog lonca“ dobio je odgovarajuću nagradu i priznanje za uloženi trud. Ipak po oceni stručnog žirija posebno se istakla ekipa „Šopski kozaci“ u pripremanju jaretine u blatu.

 

 

Ono što je posebna draž ovog gastronomskog festivala jeste užitak u pripremljenoj hrani i specijalitetima na zajedničkom ručku koji sledi nakon takmičarskog dela manifestacije.

 

 

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: knjazevackahronika.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *