Knjaževcu tri miliona za program energetske sanacije

Opština Knjaževac dobila je tri miliona dinara za program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike. Lokalna samouprava subvencionisaće sa isto toliko sredstava realizaciju ovog programa. Ugovor sa opštinom Knjaževac, ministarka Zorana Mihajlović potpisala je danas u Kraljevu.

Do kraja godine novu stolariju, fasadnu izolaciju i sisteme za grejanje mogu da očekuju građani Knjaževca s obzirom da je naša lokalna samouprave na spisku 67 odobrenih na konkursu za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Na javni poziv, navode u ministarstvu, stiglo je 88 prijava, od kojih je odobrenih 67 prijava opština i gradova. Subvencionisaće se sa skoro 460 miliona dinara, od kojih su lokalne samouprave izdvojile 235, a Ministarstvo 224 miliona dinara.

“Smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo bi da bude nacionalni cilj. Zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra”, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Kraljevu na potpisivanju ugovora sa opštinama i gradovima koji su ispunili uslove za realizaciju projekta.

Slede još dva konkursa koje raspisuju lokalne samouprave, jedan za kompanije koje će izvoditi radove i drugi za zainteresovane građane.

Program energetske sanacije predviđa zamenu spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije, zamenu sistema grejanja, odnosno kotla, ali onih koje kao gorivo koriste drvnu biomasu ili prirodni i tečni naftni gas, zamenu dela grejnog sistema kao što su ugradnja toplotnih i cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

 

 

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: opstina knjazevac

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *