AMBASADOR SAVEZNE REPUBLIKE NEMAČKE TOMAS ŠIB POSETIO OPŠTINU NEGOTIN

Negotinski kraj obišao je ambasador SR Nemačke Nj.E. Tomas Šib koji je sa predsednikom Vladimirom Veličkovićem prilikom obilaska pivnica u Rogljevu razgovarao o razvoju turističkih potencijala naše opštine kroz realizaciju projekta rekonstrukcije Rogljevalkih i Rajačkih pivnica.
„ Ovde sam po prvi put i potpuno sam impresioniran kako izgleda ovo idilično mesto. Imali smo priliku da degustiramo negotinsko vino, prošetamo po selu, upoznali smo i mladu devojku koja je boravila u inostranstvu ali je odlučila da se vrati ovde i bavi proizvodnjom vina. Sve to zajedno predstavlja cilj našeg projekta „EU za tebe“ koji finansira Evropska unija uz finansijski doprinos nemačke vlade. Naša ideja je da promovišemo tradicionalno pripremanje vina kroz podršku u vidu infrastrukture, razvoj turizma, otvaranje novih radnih mesta i iskorišćavanje velikih potencijala koje ovaj kraj nudi. Posebno bismo želeli da se fokusiramo na mlade vinare i da ih podržimo da ostanu ovde“ istakao je ambasador Šib medijima.
Tokom posete Rogljevačkim i Rajačkim pivnicama ambasador Šib je imao priliku da se u razgovoru sa vinarima, upozna sa istorijom našeg kraja, turističkim i poljoprivrednim potencijalima i specifičnostima koje ovaj kraj Srbije čine jedinstvenim.
„ Iz razgovora sa ambasadorom Šibom saznao sam da je iznenađen koliko je lep naš kraj i koliko ima potencijala. Pričali smo o raznim temama ali najviše o najznačajnijoj koja se odnosi na projekat „Uređenje Negotinskih pivnica“ koji će se realizovati sredstvima Evropske Unije, SR Nemačke i naše države . Projekat se sprovodi uz pomoć GIZ-a, i maksimalno će razviti potencijal pivnica. Mi smo u završnoj fazi pripreme projektne dokumentacije što predstavlja uvod u uređenje cele infrastrukture na Rajačkim i Rogljevačkim pivnicama, stvaranje uslova da mladi ostanu ovde. Sa privođenjem kraju procesa komasacije očekujem nove zasade vinove loze koji, zajedno sa turističkim potencijalom, predstavljaju našu budućnost.“ rekao je predsednik Veličković i zahvalio Evropskoj uniji, nemačkoj Vladi i našoj državi na podršci u realizaciji projekta uređenja pivnica.
Projekat EU za kulturno nasleđe i turizam, za cilj ima razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja i finasiraju ga Evropska unija, Savezno ministarstvo za razvoj nemačke Vlade a sprovodi Nemačka organizacija za saradnju GIZ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: negotin.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *