„Branislav Nušić“ obrazovni profili Srednje škole

Budući srednjoškolci danas polažu srpski odnosno maternji jezik, sutra matematiku, a 25. juna kombinovani test. Nakon toga sledi popunjavanje lista želja i upis u srednje škole. Jedina srednjoškolska obrazovna ustanova na području opštine Sokobanja „Branislav Nušić” i ove godine upisuje sledeće obrazovne profile:

– gimnazija – opšti smer IV stepen – 30 učenika

– turističko-hotelijerski tehničar IV stepen  – 30 učenik

– ekonomski tehničar IV stepen – 30 učenika

– kuvar/trgovac III stepen – 15+15 učenika

Srednja škola „Branislav Nušić” upisuje jedno odeljenje gimnazije opšteg smera u kome su zastupljene i prirodne i društvene nauke. Gimnazija daje najšira znanja iz svih opštih predmeta i najbolju osnovu za studiranje većine fakulteta. U gimnaziji učenici stiču najbolje opšte obrazovanje.

Ova obrazovna ustanova za stručne škole imamo dobru saradnju sa privredom Sokobanje tako da se praktična nastava  odvija kod privrednih društva.

Obrazovni profil – turističko-hotelijerski tehničar pruža opšta znanja uglavnom iz društvenih nauka i stranih jezika, i osposobljava za rad u turizmu. Praktične nastave ima dosta i ona se obavlja u hotelima i turističkim agencijama. učenici nakon završene ove srednje škole mogu da se upišu na fakultete i visoke škole u oblasti turizma, ali i druge, uglavnom fakultete društvenih nauka, umetnosti i jezika.

U okviru obrazovnog profila – ekonomski tehničar, koji je reformisan prema potrebama savremenog tržišta rada, planom i programom nastave i učenja predviđeni su predmeti kojima se stiču neophodna znanja i veštine iz svih ekonomskih oblasti. Nakon završetka ovog smera, učenici su osposobljeni  za knjigovodstvene i računovodstvene poslove, poslove marketinga, finansija i menadžmenta, kao i pružanje usluga u bankarstvu i osiguranju. Od drugog razreda učenici imaju i blok nastavu, koja ima za cilj praktičnu proveru stečenih znanja i bolje povezivanje teorije sa praksom. Nastava se odvija u specijalizovanom birou za učenje kroz rad u virtuelnom preduzeću i razvija i podstiče preduzetnički duh kod učenika.

Učenici koji se opredele za obrazovni profil-kuvar, pored opštih predmeta učiće da spremaju nacionalna jela kao i jela drugih naroda. Praktična nastava se obavlja u školskoj kuhinji, kao i u restoranima i hotelima. Kako saznajemo od Ane Milićević, direktorke Srednje škole „Branislav Nušić” tokom leta stići će nova oprema za kuhinju u okviru programa modernizacije srednjeg stručnog obrazovanja koje finansira Ministarstvo prosvete, tako da će učenici obrazovnog profila kuvar od naredne školske godine imati vežbe u boljim uslovima.

U okviru obrazovnog profila-trgovac, uče se opšti predmeti ali su ipak najzastupljeniji stručni predmeti čije je savladavanje neophodno za rad u trgovini. Praktična nastava se obavlja delom u školi, a najvećim delom u trgovinama na teritoriji opštine Sokobanja.

U nastavku, pogledajte spot Srednje škole „Branislav Nušić”.

 

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: sokopres

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *