U SOKOBANJI OBELEŽEN DAN OPŠTINE

Dan opštine Sokobanja i 184 godine organizovanog turizma u Srbiji, obeležen je juče svečanim otvaranjem letnje pozornice „Vrelo” i dodelom priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima. Tatjana Matić ministarka trgovine turizma i telekomunikacija i Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, presecanjem vrpce, predali su na upotrebu građanima i turistima Sokobanje, ovaj multifunkcionalni objekat čija je izgradnja završena početkom prošle godine, ali je zbog pandemije izostalo njegovo svečano otvaranje a iz istog razloga i mnoge turističke manifestacije, koje će ove godine, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, biti održane.

Svečanu Sednicu povodom dana Sokobanje, otvorio je Vladan Petković, predsednik Skupštine opštine Sokobanja. Zatim je sve prisutne pozdravio predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić, istakavši da mu je posebno drago što se Dan opštine, obeležava u jednom ovako grandioznom objektu koji je po mnogo čemu jedinstven jer pored toga što je to najmodernija letnja scena u Srbiji i regionu, izgrađena po najsavremenijim standardima EU, reč je i o objektu koji neće služiti samo za unapređenje turizma događaja već je kreiran jedinstven ambijent sa višestrukom namenom, čije će funkcionisanje znatno unaprediti turističku ponudu Sokobanje.

       
 DSC3915

 

− Zahvaljujući brižljivom planiranju i radu doveli smo Sokobanju u sam vrh najpoželjnijih turističkih destinacija u zemlji. U odnosu na 2016. godinu u 2019. i 2020. godini, utrostručili smo turistički promet, koji ima trend rasta u ovoj godini. Velike stvari za ovu malu zajednicu su urađene a u planu su još veće. Ove i naredne godine akcenat je na projektima uređenja Sokobanje, njenih ulica, trotoara, trgova i parkova. Budući pojekti u narednim godinama odnosiće se i na valorizaciju turističkih potencijala u svakom delu opštine, kako bi gostima bilo dostupno, ne samo sokobanjsko već i raskošno bogastvo njenih sela − rekao je između ostalog Nikolić.

Već po tradiciji uručene su plakete i zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su se svojim zalaganjem i uspehom istakli i  doprineli razbvoju banje pod Ozrenom . Za izuzetan doprinos razvoju turizma u Sokobanji, plaketa je dodedeljena Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tijana Matić ministarka trgovine turizma i telekomunikacije, zahvali se na dodeljenom priznanju i čestitala dan opštine i 184 godine od organizovanog turizma u Sokobanji i  Republici Srbiji poručivši da će ovo ministarstvo nastaviti da podržava sve inicijative za raazvoj Sokobanje a posebno one koje se odnose na razvoj infrastrukture, osvrnuvši se i na višedecenijski problem u vodosnabdevanju za koji je rekla da mora biti rešen u što kraćem periodu, zajedničkim zalaganjem lokalne samouprave i svih resornih ministarstava.

− U prethodnom periodu za projekte razvoja turizma u Sokobanji resorno ministarstvo opredelilo je ukupno 95 miliona dinara, od toga 87,5 miliona za infrastrukturne projekte kao što su opremanje Centralnog gradskog parka sa dečijim igralištem, rekonstrukciju ove prelepe pozornice „Vrelo” koju smo danas svečano otvorili, rekonstrukcija i dogradnja saobraćajne i komunalne infrastrukture. Sokobanja sa zvanično najdužom turističkom tradicijom u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije, jedna je od glavnih uzdanica oporavka srpskog turizma od kovid krize. I moram da kažem imajući u vidu činjenicu, da vi kao jedina turistička destinacija od početka ove godine beležite rast u odnosu na prošlu godinu od čak 132 posto ja zaista mislim da će ovo za Sokobanju biti rekordna godina − rekla je između ostalog ministarka Matić.

Priznanja su dodeljena i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za izuzetan doprinos unapređenju rada lokalne sampouprave opštine Sokobanja i Ministarstvu privrede za izuzetan doprinos razvoju infrastrukture u Sokobanji. Pohvalnice su dodeljene i zdravstvenim ustanovama i javnim preduzećima za izuzetan doprinos u borbi protiv Kovid-19, kao i najuspešnijim učenicima sokobanjskih obrazovnih ustanova ali i emisiji „Prelo u našem sokaku” i Vesni Blagojević, za dugogodišnji novinarski rad i izuzetne rezultate u oblasti marketinga.

 

Inače, Dan opštine Sokobanja se obeležava 21. juna jer je tog datuma 1837. godine ispisan  prvi srpski vaučer, kojim je po nalogu kneza Miloša Obrenovića zastavnik Lazarević upućen u Sokobanju na lečenje, to je ujedno i početak organizovanog turizma u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: sokopres

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *