U Sokobanji obeležena opštinska slava – Sveta Trojica

Građani Sokobanje juče su svečano obeležili Svetu Trojicu, koja je ujedno i krsna slava opštine Sokobanja. U jutarnjim časovima, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, sveštenstvo sokobanjske crkve služilo je svečanu liturgiju. Ove godine kao i prošle zbog pandemije uzrokovane virusom kovid-19 i poštovanja preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona, slavski kolač je presečen u dvorištu sokobanjske crkve.

Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, svim građanima naše opštine čestitao je slavu: − „U ime opštine Sokobanja i svoje lično ime svim pravoslavnim vernicima i građanima opštine Sokobanja čestitam opštinsku slavu Svetu Trojicu.”

Srpska pravoslavna crkva i vernici Svetu Trojicu slave u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole. Pošto se ovaj veliki događaj odigrao pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog, i praznik se uvek slavi pedesetog dana posle praznika Vaskrsa, pa stoga uvek pada u nedelju. Ovaj praznik se zove još i Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole.

Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom. Na dan Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli su krenuli po svetu da šire Hristovo učenje. Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan rođenja Crkve.

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *