KNjAŽEVAC: Podrška učenicima iz osetljivih grupa

Predstavnici deset lokalnih samouprava Aleksinac, Bečej, Bor, Žabalj, Knjaževac, Leskovac, Niš, Novi Sad, Surdulica i Ćuprija su 15. i 16. juna 2021. godine učestvovali na drugom plenarnom radnom sastanku u Nišu koji je organizovao Centar za obrazovne politike, u okviru projekta Zajedno ka srednjoj školi – Podrška deci iz osetljivih grupa u prelasku u srednju školu. Opštinu Knjaževac predstavljali su Marija Jelenković šef Kabineta predsednika opštine i Marko Marković iz Odeljenja za privredu i društvene delatnosti.

U projektu, koji sprovodi Centar za obrazovne politike u partnerstvu sa Dečijom fondacijom Pestaloci i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učestvuje 20 osnovnih i srednjih škola sa teritorija deset lokalnih samouprava, te je cilj rada sa predstavnicima lokalnih samouprava bio razmatranje mera podrške učenicima iz osetljivih grupa.

Tokom prvog dana sastanka učesnicima su se na temu strateškog razvoja obrazovanja i vaspitanja, intersektorske saradnje, lokalnih budžetskih procesa i uloge civilnog društva u kreiranju i sprovođenju javnih politika obratili predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Stalne konferencija gradova i opština i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Drugog dana sastanka predstavnici lokalnih samouprava su predstavili položaj učenika iz osetljivih grupa u svojim sredinama, mere iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite koje preduzimaju i mere i aktivnosti podrške koje planiraju u budućem periodu kako bi i sa lokalnog nivoa bilo dodatno podržano obrazovanje učenika iz osetljivih grupa. Dodatno, razmatrane su mogućnosti za apliciranje od strane predstavnika lokalnih samouprava na različite konkurse kroz koje bi moglo da se podrži obrazovanje osetljivih grupa učenika.

Saradnja sa lokalnim samoupravama je uspostavljena tokom 2020. godine (prvi plenarni radni sastanak je održan u oktobru 2020. godine u Beogradu) i podrazumeva i periodične plenarne radne sastanke.

 

 

 

Izvor: knjazevackahronika.rs

Foto: knjazevackahronika.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *