48. KRAJINSKI OBIČAJI

Nakon jednogodišnje pauze koja je usledila zbog pandemije virusa korona, u Štubiku je minule subote održana tradicionalna manifestacija narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“.
214. godišnjica jedne od najslavnijih bitaka u Prvom srpskom ustanku, bitke na Štubiku i Malajnici, obeležena je polaganjem venaca i cveća na spomenik palim borcima 1807. godine.
Počast herojima slavne bitke odale su delegacije: Opštine Negotin koju su činili Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, Mladen Bošković, narodni poslanik i Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, mesnih zajednica Štubik i Malajnica, OO SUBNOR Negotin, Saveza rezervnih vojnih starešina, Boračke organizacije Štubik, KUD-a „Prerast“ iz Štubika i OŠ „Hajduk Veljko“ Štubik.
„Drago mi je što smo na ovaj veliki dan junaštva i patriotizma, ponovo u Štubiku, nakon godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa koja je zaustavila organizovanje mnogih događaja. Slavna pobeda srpske vojske nad turskom, kada je ostvarena i prva vojna saradnja sa Rusijom, sprečila je njihovo napredovanje iz Vidina ka Poreču, Braničevu i Beogradu. Ove godine, u organizaciji negotinskog Doma kulture, Mesne zajednice Štubik, Osnovne škole „Hajduk Veljko“ i Kulturno-umetničkog društva „Prerast“ ovom manifestacijom nastavljamo da čuvamo naše običaje i kulturnu baštinu. Negovanje naše tradicije i narodne baštine je zajednički zadatak jer samo tako ćemo deci pomoći da na pravi način sagledaju svoje korene i da ih naučimo da poštuju i cene herojstvo svojih predaka“ poručio je Vladimir Veličković, otvarajući manifestaciju.
U revijalnom programu 48. „Krajinskih običaja“ učestvovali su učenici OŠ „Hajduk Veljko“ iz Štubika, članovi kulturno-umetničkih društava iz Štubika, Kobišnice i Jabukovca. U najatraktivnijoj tački, izbor za najlepšu čobanicu 48. „Krajinskih običaja“, za najlepšu čobanicu proglašena je Nađa Živanović, predstavnica KUD-a „Voja Čurić“ iz Kobišnice. Za prvu pratilju je izabrana Vanesa Ducić iz KUD-a „Voja Čurić“ Kobišnica, a drugu pratilju Nataša Stojić iz KUD-a „Prerast“ iz Štubika.
Program je nastavljen takmičenjem u narodnim veštinama: upredanju vune, pripremanju kačamaka, nadvlačenju čobanksog štapa i konopca, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj.
48. Krajinski običaji završeni su dodelom diploma najbolje plasiranim učesnicima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: negotin.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *