U parkovima Sokobanje „Klupe za mame i tate”

Sokobanjski parkovi odnedavno su ulepšani šarenim klupama, koje nisu samo zanimljive već je mnogo bitnija njihova praktična primena. To su „Klupe za mame i tate” na kojima će roditelji moću da hrane i presvlače svoju decu do dve godine starosti. Klupe su nastale kao rezultat saradnje između lokalne samouprave odnosno Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Sokobanja i programa Swiss PRO. Dve klupe su postavljene u Centralnom gradskom parku a dve u parku na Banjici.

Program Swiss PRO podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO). U okviru jedne od tri komponente programa – Rodna ravnopravnost, raspisan je javni poziv pod sloganom „Da ravnopravnost postane stvarnost” i Program je podržao 28 lokalnih samouprava u realizaciji projekata koji imaju za cilj osnaživanje mehanizama za rodnu ravnopravnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

− Sprovođenje ovih projekata treba da doprinese promociji i zagovaranju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, zatim povećanju učešća žena u procesima donošenja odluka, poboljšanju položaja žena u lokalnoj zajednici kao i jačanju samih mehanizama za rodnu ravnopravnost. Upravo takav jedan projekat u Opštini Sokobanja privodi se kraju i podrazumeva niz aktivnosti koje imaju za cilj da doprinesu povećanju svesti javnost da je pitanje rodne ravnopravnosti pitanje muškaraca i žena i da zapravo podigne nivo svesti o važnosti podjednakog učešća muškaraca i žena u svim sferama društvenog života, uključujući svakako i brigu o porodici – kaže Maida Jusufović službenica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost Programa Swiss PRO.

Ivana Filipović, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Sokobanja koja je idejni tvorac ovog projekta, ističe da je zamisao koja je bila zvezda vodilja u realizaciji ovog projekt, činjenica da roditelji u Sokobanji nisu imali adekvatna mesta na javnim površinama gde bi mogli da presvuku ili nahrane svoju bebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

− Ovaj projekat je značajan ne samo zbog svoje vidljivosti i praktične primene na koju je naišao i u većoj meri nego što smo očekivali već i kao jedno sredstvo u osvešćavanju potrebe vidljivosti rodne ravnopravnosti kako bi se pokazalo da oba roditelja podjednako mogu učestvovati u brizi o svom detetu. Ranije se sve svodilo na brigu majke o detetu ili ženske osobe koja se stara o detetu, samim tim što su ovakva mesta za presvlačenje dece bila dostupna uglavnom u ženskim toaletima. Pošto Sokobanja nije imala ni jedno ovakvo mesto, ideja je bila da se ovim klupama omogući roditeljima da podjednako brinu o svojoj deci. Dakle, klupe su namenjene majkama kako bi mogle da na njima doje svoje dete ali isto tako i drugim vidovima ishrane da nahrane svoju bebu. Drugi deo klupe je za presvlačenje dece podjednako dostupan mamama i tatama.Ovo nas sve dovodi do zaključka da su ove klupe namenjene pre svega deci jer beba bira kada, kako i gde želi da bude presvučena i sita − rekla je Filipović.

Da su ovakve klupe odlična i deja i da mnogo znače roditeljima, potvrdili su nam i mama i tata malog Relje koji uskoro puni sedam meseci.

 

 

 

 

 

 

 

− Pre svega postavljanjem ovih klupa mnogo nam je olakšan boravak u samom centru grada. Do sada na javnim lokacijama u Sokobanji nisu postojala ovakva mesta pa smo često morali da idemo kući kako bismo presvukli i nahranili našu bebu. Klupe su vrlo praktične a pored toga, ulepšale su i ambijent u parku, takođe su i šarene i imaju puno boja pa se i našem Relji sviđaju i uvek je interesantno kad smo ovde sa njim − kaže Ivan Stojković, Reljin tata.

 


Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: sokopres

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *