Dani polja u sokobanjskom Milušincu

Poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Sokobanja, juče 15. juna, imali su priliku da se na oglednoj parceli poljoprivrednika Bojana Dimitrijevića iz Milušinca upoznaju sa potencijalima petnaestak sorti pšenice nekoliko semenskih kuća, kao i sa četiri sorte ječma i jedne tritikale.

Poljoprivredna Stručna i Savetodavna Služba  Poljoservis Knjaževac je tim povodom organizovala „Dane polja strnih žitaˮ u cilju pomoći poljoprivrednicima da za određene agrometeorološke uslove primerne području Sokobanje izaberu najbolje sorte za svoje oranice.

Srđan Cvetković

 

 

 

 

 

 

 

‒ Demo ogledi služe da poljoprivredni proizvođači na jednom mestu, na ovoj jednoj parceli, mogu da vide proizvodne potencijale različitih sorti ili hibrida, različitih semenskih kuća i da se na licu mesta uvere u njihove potencijale i da im to bude neki orijentir šta sejati naredne godine na njihovim parcelama ‒ objašnjava Srđan Cvetković, dipl. inženjer agronomije za ratarstvo, savetodavac u PSSS Knjaževac.

Iako je setva pšenice obavljena neki dan nakon optimalnog roka, drugog novembra prošle godine, ovaj stručnjak očekuje dobre prinose žitarica kada je u pitanju ovo podneblje.

‒ Ogled je u jako lepom stanju. Možda je malo setveni sklop mogao da bude gušći, ali jednostavno uslovi su bili takvi, suša, malo padavine u toku zime, samo jedan sneg. Generalno smo zadovoljni kako izgleda ogled bez bolesti, bez štetočina, bez korova i  nadamo se kada krene žetva da imamo prinos nešto veći od proseka za ovo područje, što znači da se nadamo nekom prinosu od nekih 5 tona makar pšenice, isto toliko ječma atritikale možda bude i 5,5, skoro i 6 tona, videćemo šta će na kraju da pokažu merenja ‒ kaže ovaj stručnjak.

I Valentina Aleksić, dipl. inženjer melioracije zemljišta i voda, stručni saradnik za zemljište i navodnjavanje u PSSS Knjaževac smatra da vremenske prilike nisu bile naklonjene biljkama na ovoj oglednoj parceli. Na početku je bilo malo padavina, pa zimski period bez dovoljno snežnog pokrivača i onda prolećni mrazevi.

Valentina Aleksić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‒ Generalno ako posmatramo te agrometoroške uslove možemo reći da je pšenica i sve ostala strna žita su prošli kroz jedan veoma nepogodan period. Međutim rezultati govore da se ona ipak izvukla, da je to genetski potencijal i asortiment koji je prilagođen ovim agrometerološkim uslovima. Suština izvođena ovog ogleda da poljoprivredni proizvođači vide veći broj tih sorti kako su se pokazalie u realnim agrometerološkim uslovima na istom tipu zemljišta na kojima i sami proizvođači  obavljaju svoju proizvodnju i pod istim  nebom što bi smo rekli. Nadam se da će poljoprivrednici sa ovog mesta poneti neko novo iskustvo, u smislu da od ovog asortimenta odaberu najbolje, što je faktički i suština izvođenja ovog ogleda ‒ kaže ona.

Na ovoj oglednoj parceli rađena je klasična zaštita protiv korova, protiv bolesti i protiv fitofarnih insekata. Konkretno tretirana je površina preparatima „tezisˮ i „bonakaˮ za suzbijanje korova, a suzbijanje bolesti je odrađeno fungicidom „tebukonazolomˮ. Što se tiče fitofarnih insekata korišćen je „deltametrinˮ.

Živorad Jovanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‒ Mogu da kažem, vidi se, da je prilično zdrav usev. Rekao bih za druge poljoprivredne proizvođače da tu praksu znamo svi. Svi suzbijaju korove ali što se tiče bolesti to je još uvek retka pojava kod nas. Mnogi dolaze u Poljoprivrednu stručnu službu i donose simptome sa lišćem koje je braon boje. To je „Septoria lisna pegavost“, ima tu nešto i rđe. Niko nema još uvek tu naviku da primeni fungicidni tretman. Preporučujemo da  bar jednom ako ne dva puta ,od vlatanja do pojave lista zastavičara , zavisno od primenjenog fungicida se obavi zaštita ‒ kaže Živorad Jovanović, stručni saradnik za zaštitu bilja.

I prvi čovek Poljoprivredne Stručne i Savetodavne Službe  „Poljoservisˮ Knjaževac je zadovoljan oglednom parcelom.

Dragan Kolčić

 

 

 

 

 

 

 

‒ Kada usevi ovako lepo izgledaju i kada domaćin odradi posao u saradnji sa Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom onda sve drugačije ispada. Evo i ovog dana nas i vreme služi, tako da zadovljostvo je još veće što se svega toga tiče ‒ kaže direktor Dragan Kolčić.

A još značajnije je kada je svojom njivom i onim što je na njoj zasejao zadovoljan sam domaćin.

Bojan Dimitrijević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‒ Kakva je bila godina ja sam zadovoljan. Ono što smo videli je realni pokazatelj  stanje pšenice ove godine. Ova ogledna parcela je od preko hektara na kojoj su zasejane 24 sorte, 18 pšenice , pet ječma i jedne tritikale ‒ objašnjava Bojan Dimitrijević koji ima dvodecenijsko iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *