„Zlatne ruke” dobijaju novu kategoriju – Opštinsko priznanje „Golub Radovanović”

Manifestacija „Zlatne ruke” 38. po redu, ove godine biće održana 14. jula, na Letnjoj pozornici „Vrelo”. Nacionalni sabor, „Zlatne ruke” je takmičenje koje ima za cilj očuvanje i promociju nacionalne i lokalne tradicije i gastonomije, odnosno nematerijalne kulturne baštine. Sličnih manifestacija u našoj zemlji ima oko 200 ali „Zlatne ruke” su najstarija i najpopularnija manifestacija te vrste.

 

 

 

 

 

 

 

„Zlatane ruke” su prvi put organizovane 14. jula 1982. godine kao jedno lokalno opštinsko takmičenje zahvaljujući Golubu Radovanoviću koji je inicirao i prvi organizovao ovu manifestaciju. Ona je u međuvremenu doživela toliku popularnost da je jedno sedam ili osam godina Turistička organizacija Srbije (TOS) organizovala nacionalno takmičenje sa istim imenom, dakle preuzela je od nas ali smo istovremeno i mi u Sokobanji organizovali opštinsko takmičenje i nikada nimo prekidali a onda su u jednom trenutku naše „Zlatne ruke” prerasle TOS-ovu manifestaciju tako da su oni u dogovoru sa nama odlučili da ukinu svoju manifestaciju jer je naša postala značajnija a i krenula je odavde iz Sokobanje“ ‒ kaže Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacija Sokobanja (TOSB).

Nacionalni sabor „Zlatne ruke” je tradicionalna manifestacija, takmičarskog karaktera u kojoj mogu da učestvuju ekipe i pojedinci na osnovu propisanih propozicija. Ova manifestacija je 2014. godine proglašena najboljom u zemlji i dobila je najviše priznanje u turizmu „Turistički cvet”.

„Ove godine „Zlatne ruke” održaće se u kompleksu letnje pozornice„Vrelo”, neće biti u centru grada zato što gore imamo bolje uslove. Interesovanje je ogromno a na sednici UO odbora OTSB, doneli smo izmenjene i dopunjene propozicije ove manifestacije. Uvodimo još jednu kategoriju, biće to Nacionalno priznanje „Zlatnih ruku” ali i opštinsko priznanje koje će uz saglasnost porodice Radovanović nositi ime preminulog Goluba Radovanovića koji je zaista zaslužan ne samo za ovu manifestaciju nego je ogroman doprinos dao očuvanju tradicije našeg“ ‒ kaže Milenković.

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: sokopres

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *