Održana konferencija pčelara o Rtanjskom medu

Konferencija pčelara opštine Boljevac i Sokobanja na temu „Rtanjski med” – zaštita oznake geografskog porekla, održana je prošlog petka u kongresnoj sali hotela „Moravica”. Ovom  konferencijom pčelara opština Boljevac i Sokobanja, kojoj je prisustvovalo oko 60 učesnika, započet je proces koji će široj lokalnoj zajednici doneti mnoge benefite.

Konferenciju je otvorio i prisutnima poželeo dobrodošlicu predsednik LAG Rtanj Slaviša Krstić,a zatim su učesnike konferencije pozdravili i poželeli im uspešan rad, pomoćnik predsednika opštine Boljevac Dejan Kostandinović i zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović.

Predavači sa Intituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, upoznali su prisutneizmeđu ostalog sa postupkom zaštite proizvoda oznakama geografskog porekla, izradi kontrolnog plana i sertifikaciji proizvoda. Nakon predavanja i konstruktivne diskusije, predavača i pčelara iz četiri pčelarska udruženja,  definisani su redosled koraka i aktivnosti na realizaciji projekta „Zaštita oznake geografskog porekla Rtanjskog meda”.

Slaviša Krstić, predsednik LAG Rtanj istakao je da su Opštine Boljevac i Sokobanja ravnopravno podržale LAG Rtanj i projekat „Zaštita oznake geografskog porekla Rtanjskog meda” koji se realizuje u saradnji sa Naučnim institutom za prehrambene tehnologije iz Novog Sada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

− Ukupan budžet projekta je 1.200.000 dinara i mi ove godine planiramo da do novembra završimo elaborate i da ih pošaljemo u Zavod za intelektualnu svojinu a iduće godine biće grupna sertifikacija proizvođača. Ima dosta pčelara koji su zainteresovani za proizvodnju Rtanjskog meda i to iz obe opštine i mi danas u stvari definišemo i geografsko područje gde će on moći da se proizvodi. Sa druge strane, pčelari će imati velike benefite a turističke organizacije opština Boljevac i Sokobanja kao i njihove lokalne samouprave podržaće ovaj projekat jer će se on pozitivno odraziti i na promociju njihove turističke ponude, tako da će to biti dobitak i za pčelare i za potrošače i obe opštine − rekao je Krstić.

 

 

 

 

Izvor: sokobanjapress.com

Foto: sokobanjapress.com

Video: sokopres

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *