POSETA SEMA FABRICIJA NAŠOJ OPŠTINI

Njegova ekselencija Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji posetio je danas našu opštinu. S predsednikom Vladimirom Veličkovićem obišao je kompleks Rogljevačkih pivnica koje će, pored Rajačkih, biti rekonstruisane u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, zahvaljujući sredstvima Evropske unije, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Projekat, ukupne vrednosti 16 miliona evra od kojih će dva miliona biti uloženo u uređenje pivnica, usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.
„ Ovaj kraj je za mene neverovatno otkriće. Toliko je lepo selo, divna priroda, nešto neočekivano. Danas sam sa predsednikom Veličkovićem i kolegama iz GIZ-a razgovarao sa proizvođačima i malim preduzetnicima o načinima kako da sve ovo što je u turističkoj ponudi pretvorimo u atrakciju koja će privlačiti turiste ne samo iz Srbije već cele Evrope.U Rajac i Rogljevo uložićemo oko dva miliona evra bespovratnih sredstava, kako bismo mogli da realizujemo ovaj projekat i ubrzamo neophodne procedure kako bi radovi što pre počeli.“ istakao je medijima ambasador Sem Fabrici i pozdravio uzgajanje autohtonih sorti koje zaslužuju i promociju koja će Evropi doneti raznolikost na tržištu vina.
Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ u opštini Negotin, uticaće na revitalizaciju i aktiviranje područja, podsticanje oporavka vinarstva, uspostavljanje novih kulturnih itinerea koji će povezati područja pivnica, povezivanje ove tradicije vinarstva sa sličnim u prekograničnim regijama i time kvalitativno unaprediti postojeću turističku ponuda naše opštine.
„Zahvaljujući rekonstrukciji pivnica u Rogljevu i Rajcu, u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe“ unapredićemo naše turističke potencijale. Pivnice su jedinstveni turistički biser koji će uskoro biti umiven i i samim tim postati atraktivniji turistima koji vole vino, dobru hranu i mir prekopotreban savremenom čoveku. Naša Bogom dana zemlja i klimatski uslovi pretvorili su ovaj deo naše opštine i Srbije u mesto na kome nastaje vino sa dušom i za svaki respekt. Atmosfera koju možete osetiti u ovim jedinstvenim kamenim kompleksima urezaće vam se u pamćenje za sva vremena.“istakao je predsednik Veličković na Rogljevačkim pivnicama i zahvalio na velikoj podršci Njegovoj ekselenciji Semu Fabriciju, Evropskoj uniji, Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj, Nemačkoj organizaciji za saradnju GIZ i našoj državi na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je inicirao realizaciju ovog projekta.
U prvoj fazi uređenja kompleksa u Rajcu i Rogljevu izgradiće se bunar, vodovodna, kanalizaciona i elektro mreža, kolsko-peščake staze i urediti putevi. Planirano je da se u drugoj fazi radova, sredstvima Evropske unije, Republike Srbije i lokalne samouprave u saradnji sa GIZ-om, uredi enterijer i ekserijer pivnica.

 

 

 

 

 

 

Izvor: negotin.rs

novinar5

MOTO BOEM TRANS DOO, Badnjevska bb, Negotin 19300 PIB 106156606, MB: 20490594 ogranak MB PORTAL, reg.br. IN001015 glavni i odgovorni urednik Anita Durlić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *